Annons

Snön faller över Vånga

Det snöar i Vånga. Snön kommer inte från molnen utan från backens snökanoner. De har gått för fullt tryck sedan i torsdags kväll och backen börjar så sakteliga att bli täckt av snö. Går allt enligt planerna kan det bli skidåkning nästa helg.
Kristianstad • Publicerad 2 januari 2009
Per-Åke Brorson känner på den nyproducerade snön i Vångabacken. Bild: Tommy Svensson
Per-Åke Brorson känner på den nyproducerade snön i Vångabacken. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Freddy Gunnarsson, Jörgen Lindberg och Per-Åke Brorson sätter backen i åkdugligt skick.
Freddy Gunnarsson, Jörgen Lindberg och Per-Åke Brorson sätter backen i åkdugligt skick.Foto: 

Den skånska vintern är inte precis idealisk för vintersport. Nu har dock Kung Bore gett de skånska utförsåkarna lite hopp om att kunna testa sina lagg på skånsk mark.

Vångabergets Slalomklubb driver Vångabacken och de har nu börjat att jobba för att det ska bli skidåkning om någon vecka.

Annons

Två snökanoner går just nu för högtryck i backen och runt kanonerna är det en meter snö i backen. De behöver gå ett tag till innan de kan börja att sprida snön med pistmaskinen.

Den senaste tidens kyla har varit bra för backen. När marken fryser till blir det en bra grund att lägga snö på.

- Det håller sig betydligt bättre om marken är ordentligt kall, säger Per-Åke Brorson. Kanonerna producerar snö genom att vatten sprutas in i en kraftig fläkt. Vattnet slås sönder och blir till en dimma som sedan fryser och blir till snö.

- Idealiskt är sex till sju minusgrader och lagom luftfuktighet. Ju torrare det är desto snabbare torkar vår snö, säger Jörgen Lindberg.

SMHI har utlovat ganska kallt väder den kommande veckan med en liten chans till snö. Det krävs dock en hel del natursnö för att snömakarna i Vångabacken ska ha nytta av den.

- Man kan säga att tio centimeter konstsnö är lika med cirka 30 centimeter natursnö så det måste snöa ganska ordentligt för att vi ska ha någon nytta av det, säger Per-Åke Brorson. Den konstgjorda snön tål dessutom värme bättre än den naturliga snön. Snömakarna ska försöka att få till minst 15 till 20 centimeter i backen. Det kan bli betydligt mer på sina ställen.

- Även fast man kan terrängen kan det vara svårt att få till det exakt med pistmaskinen. Det är svårt att se när allt är vitt, säger Per-Åke.

Två snökanoner är igång men det kunde ha varit ännu bättre fart på produktionen. Klubben har en tredje kanon men den står still. Något är fel med den och det är svårt att få fram reservdelar under mellandagarna.

- Jag hade velat blåsa mer, säger Jörgen. När väl processen med att skapa snö kommit igång får de hålla tummarna att kylan håller i sig. Jonas Höglund är meteorolog på SMHI och han levererar en prognos som innehåller kallt väder den närmaste tiden.

- På det stora hela kommer det att bli kallt den närmaste tiden. Det är ett snöområde som kommer att röra sig över Skåne så det kan komma att falla lite nederbörd i form av snö. På söndag och måndag kan det bli lite varmare mitt på dagen men runt nollan, säger han.

Annons

Det finns alltså hopp om att det ska bli utförsåkning om någon vecka. Per-Åke Brorson vet dock att det är en osäker bransch.

- När det gäller det här kan man aldrig lova något.

Lasse Angantyr
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons