Socialen får skottsäkra rutor

Socialförvaltningens personal ska få en säkrare arbetsmiljö. Enligt ett förslag ska receptionen slutas in i rutor av skottsäkert glas och väggar av stålplåt. –Det är tyvärr nödvändigt med tanke på de risker som finns, säger Lars Hansson, enhetschef på förvaltningen.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2001

Det är ofta personalen i receptionen, som ligger i gatuplan i socialförvaltningens hus vid Hemköpstorget, som får ta emot den ilska och frustration som personer kan ge utlopp för när de får besked som går dem emot.

Ingen har enligt Lars Hansson använt skjutvapen mot personalen i receptionen, men hot förekommer. Dessutom har luckan till receptionen spräckts ett antal gånger.

–Man använder olika sorters tillhyggen, förklarar Lars Hansson.

Med anledning av det, och av yrkesinspektionen påpekanden vid ett besök i höstas, har ett förslag till ombyggnad tagits fram. Receptionen byggs om dels för att göra det möjligt att kontrollera alla som tar sig in i byggnaden, dels för att förstärka skyddet för personalen.

Väggarna mot receptionen ska förses med 5 millimeters stålplåt medan fönstren invändigt ska bestå av säkerhetsglas. Ut mot gatan ska, enligt förslaget, fönsterrutorna bytas ut mot 19 millimeters skottsäkra glasrutor.

–Yrkesinspektionen rekommenderar att vi gör så här när vi nu ändå bygger om. Man bedömer det som nödvändigt med tanke på de risker som finns, säger Lars Hansson.

Kostnaderna för ombygget beräknas till 670000 kronor, som socialförvaltningen – om förslaget antas av socialnämnden – får betala via sin hyra till fastighetsägaren. Nämnden fattar sitt beslut vid sammanträdet på torsdag.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.