Socialstyrelsen kritisk mot sena provsvar

Kristianstad • Publicerad 5 augusti 2004

En man i 80-årsåldern drabbades av kateterstopp när han vårdades på Centralsjukhuset och visade sig ha ett kraftigt förhöjt kreatininvärde, vilket är ett tecken på njursvikt. Men att han hade både förhöjda värden av både kreatinin och kalium noterade inte läkare förrän två dygn efter att patienten lades in.

"Det kan inte uteslutas att patientens försämring på avdelningen kunde undvikits eller fått en annan omfattning om man tidigare upptäckt de förhöjda värdena", skriver Socialstyrelsen. Den är kritisk till att det inte fanns säkra rutiner för provsvaren, så att personalen kunde ge rätt behandling. Sedan händelsen har också rutinerna ändrats, så att laboratorievärden överförs automatiskt direkt in i patientens datorjournal.

För att förbättra urinflödet sattes också spoldropp in, men vid ett tillfälle fick mannen fel sorts spolvätska. Han bedömdes inte ha fått komplikationer på grund av det, men Socialstyrelsen ser allvarligt på händelsen.

När det gäller vården av den cancersjuka mannen är Socialstyrelsen också kritisk till att de anhöriga inte fick veta att han blev sämre när han var på vårdavdelningen. Därför vill styrelsen att verksamhetschefen ser över och tar fram rutiner för att det inte ska hända igen.

Ingela Rutberg

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.