Sofia är Skånes bästa kockelev

Tävlingen Årets Skånska Kockelev arrangerades i år i Helsingborg. Fem gymnasielever tävlade i att laga kreativa och smakrika rätter av juryns givna basråvaror. Bäst lyckades Sofia Johansson från Torestorp.
Kristianstad • Publicerad 22 maj 2008
Sofia Johansson från Torestorp är Skånes bästa kockelev. Bild: Emilia Olofsson
Sofia Johansson från Torestorp är Skånes bästa kockelev. Bild: Emilia OlofssonFoto: 

Sofia Johansson går sista året på hotell- och restaurangprogrammet på Österängs gymnasium i Kristianstad. Som enda tjej ställde hon upp i tävlingen för skånska kockelever, vann och blev Skånes bästa kockelev.

- Det känns jättebra, säger hon. Matlagningstävlingen arrangeras varje år av Svenska Kockars Förening Skåne. I juryn sitter kockar, sponsorer och tävlingsansvarige Dragan Unic.

- Vi tittar bland annat på hur man skalar potatis och hur man steker kött, berättar han om hur juryn bedömer. Vi räknar också in matens smak, utseende och hur mycket den upplagda rätten följer kostcirkelns näringsrekommendation.

Sofia Johanssons vinnande rätt blev en färserad majskyckling och en dessert av mangopannacotta och banan.

- Men det är klart att jag var nervös, berättar hon om tävlingsdagen i Helsingborg.

Vinsten gav Sofia Johansson en uppsättning nya köksknivar och 5 000 kronor för att köpa andra matlagningsredskap. För att hon var tjej fick hon också en bonusvinst på 2 000 kronor, för det är många fler män som blir kockar än kvinnor.

Nästa år arrangeras tävlingen i Kristianstad. Sofia Johansson vill gärna fortsätta lära sig mer om mat och restaurang, men först vill hon bli bartender. I höst ska hon börja på Göteborgs Bartenderskola. Det blir en månads studier och sen praktik.

- Jag vill jobba runt lite i världen, säger Sofia Johansson. Målet är att få jobba på en riktigt bra krog.

Nadja Högman 044-18 55 68 nyheter@kristianstadbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.