Sola med måtta

När solen strålar från en klarblå himmel är lockelsen stor att ge sig ut och solbada. Solen gör att pigg och gladhormonet melatonin utsöndras i tallkottkörteln. Dessutom tillverkar kroppen d-vitamin.
Kristianstad • Publicerad 8 maj 2008

Men det gäller att sola med måtta och sans för att undvika brännskador och hudcancer.

Lars-Erik Wirestrand, läkare och verksamhetschef på hudkliniken, tycker att skugga och kläder ger bästa skyddet.

– Då slipper man kletiga krämer med onödiga kemikalier.

Trots att solen kommer ovanligt tidigt i år ser han inte någon ökad risk för skador.

– Vid den här tiden på året bränner solen inte lika mycket som mitt på sommaren.

Hudcancer ökar för varje år. Det finns tre typer av hudcancer. Risken för basalcellscancer och skivepitelcancer ökar med antalet solminuter kroppen utsätts för totalt. Risken för den farligare formen malignt melanom ökar när man bränt sig.

Lars-Erik Wirestrand hittar förklaringen i ändrade vanor.

– I dag åker folk utomlands och bränner sig.

Weine Josefsson, meteorolog på SMHI, varnar dock för att uv-strålningen ökar i helgen. Uv-index, ett mått på den skadliga uv-strålningen, landar i dag vid molnfritt väder mellan nivå fem och sex på en elvagradig skala. Det klassas som hög nivå.

– Över fem är normalt för årstiden, men samtidigt är ozonskiktet just nu tunnare än normalt. Det betyder att uv-strålningen blir starkare.

Ozonskiktet är tjockare på våren för att tunnas ut under sommaren och bli som tunnast under vintern. Normalt för svensk sommar är ett uv-index mellan sex och sju.

– Högt uv-index, tunnare ozonskikt i kombination med värmen, som gör att folk tar av sig kläderna, innebär att risken att bränna sig är större än normalt vid den här tiden, säger Weine Josefsson.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.