GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Solpaneler stulna från Hanaskogs gård

Hanaskogs gård har drabbats av en stor stöld. Ett antal, ännu okända, gärningspersoner har stulit 161 solpaneler till ett värde på 400 000 kronor, exklusive moms.
Hanaskog • Publicerad 24 januari 2019 • Uppdaterad 24 januari 2019
Hanaskogs gård.
Hanaskogs gård.
Foto: Lasse Ottosson

Det var någon gång mellan tisdagen och onsdagen som gärningspersonerna lyckades bryta sig in på gården. Solpanelerna var monterade på stativ på ägorna och varje panel är 5,5 meter lång.

Tjuvarna stal också en lastbil som troligtvis användes vid stölden. I lastbilen förvarades dessutom ett skjutvapen, en så kallad studsare.

Natten till torsdagen hittades lastbilen parkerad på en gata i Osby. Polisen misstänker att tjuvarna lastade om stöldgodset till en annan bil där. Bössan är inte funnen.

Polisen har inlett en förundersökning och gjort en teknisk undersökning på gården. Nu ska även lastbilen undersökas. Det finns inga misstänkta.

– Det är inte vanligt med den här typen av stölder men det har har hänt innan eftersom det är ett stort värde. Karlskrona drabbades för några månader sedan där de också stal solpaneler, säger polisens förundersökningsledare Magnus Johnsson.

Det handlade då om 260 solpaneler värda knappt en miljon kronor, stulna vid solcellsparken i Rödeby norr om Karlskrona natten till den 12 november.

Men några misstänkta gärningsmän eller paneler har inte återfunnits från den stölden.

– Om stölder av solceller är ett nytt fenomen kan jag inte säga något om, säger Johnsson.

– Men det är garanterat en planerad stöld. En sådan här stor mängd är inget man bär iväg under armen, fyller kommunpolisen Rolf Paimensalo på.

Några zonlarm görs inte längre av polisen, information om stölden går in centralt så att exempelvis tullen kan söka efter solpaneler, om en lastbil fraktad med sådant skulle dyka upp.

– Andrahandsmarknaden för solpaneler i Sverige kan ändå inte vara särskilt stor, säger Johnsson.

Polisen vill gärna komma i kontakt med eventuella vittnen till stölden. Den som sett eller hört något kan ringa 11414. Strax efter lunchtid på torsdagen hade polisen ännu inte fått in några tips.

Fotnot: Varberg energi bestals på 143 solpaneler i maj 2017. De stod samlade i en solcellspark alldeles intill E6. Under onsdagen sa kommunstyrelsen i Kristianstad ja till att gå vidare med solcellspark vid E22 (Lägsta punkten), som kan bli landets största.

Catharina SigalaSkicka e-post
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer