1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sommarlust tackade nej till Beatles

Sommarlust styrelse ansåg knappt 1 500 kronor för två spelningar av Beatles i oktober 1963 var för dyrt och satsade istället på Swenners från Kristianstad.
Sommarlust.
Foto: Hanna Franzén

Den 23 oktober 1963 landar Beatles på Arlanda efter att Hässleholmsfödde Bengt-Åke Bengtsson lockat gruppen till Sverige. Det blir deras första utlandsturné. Under en dryg vecka kommer de att genomföra nio konserter runt om i landet. De spelar i Stockholm, Karlstad, Göteborg, Borås och Eskilstuna. Det kunde ha blivit ytterligare en stad.

Även Sommarlust hade nämligen fått ett erbjudande om att Beatles kunde komma och spela i Kristianstad. Det skulle kosta 200 pund (då 1 450 kronor) för två uppträden samma kväll, lördagen den 26 oktober kl 19.00 och kl. 21.00.

Vd Folke Isaksson och Sommarlust styrelse diskuterade erbjudandet men valde att enbart satsa på säkra kort som drog publik, så de avböjde (”Nej-tack-brevet” fanns bevarat på Sommarlust ännu in på 1980-talet, men är numera borta).

Istället för Beatles blev det en herre vid namn Mats Bahr, som i annonser beskrevs som ”Sveriges rolighetsminister nr 1”. Men kvällens säkra lokala dragplåster var Swenners som på affischer runt om i staden, samt i annonser i denna tidning, marknadsfördes som ”Kristianstads Pop-orkester nr 1”.

The Beatles erbjöd sig spela på Sommarlust i Kristianstad, men fick nej av styrelsen. Foto: TT

Sin första konsert i Sverige gjorde Beatles i Karlstads läroverks aula med plats för 750 personer, men det var långt ifrån fullsatt. Dagen därpå skrev lokaltidningens reporter: ”Min Gud, jag visste att de var långhåriga, men så långhåriga! Det första ackordet kom som en stor chock, nästan lika stor chock som för deras långa hår. Vilket oljud!”

Styrelsen på Sommarlust kunde nicka visst gillande åt deras beslut eftersom det alltså inte började så bra för Beatles i Sverige. Beatles annonserades inte som huvudattraktionen vid konserterna och drog inte fulla hus. Men för varje spelning blev de allt mer populära, tonårsflickorna mer och mer hysteriska framför scenen. Vid den sista spelningen hade deras låt ”She Loves You” nått förstaplatsen på Englandslistan. Gruppen medverkade också i svensk TV:s enda kanal. Rena Beatles-febern bröt ut och nu tog även deras skivförsäljning rejäl fart i Sverige.

När Beatles kom tillbaka till Sverige året därpå för en ny turné hade de slagit igenom internationellt med dunder och brak och toppat hitlistorna i både USA och Europa. De var nu världsberömda och krävde 8000 dollar för varje spelning. Denna gång blev Sommarlust i Kristianstad inte tillfrågade om spelning. Hur Sommarlust styrelse ställde sig till det framgår inte i dokument. Möjligen infann sig ändå en viss skadeglädje hos dem eftersom det inte föreföll helt gnisselfritt för Beatles vid denna turné heller. Vid spelningen på Johanneshovs isstadion var det inte fullsatt och Dagens Nyheters recensent var inte alls imponerad av gruppen, skrev att: ”texterna är som barnramsor”.

Kanske var det precis så som de styrande på Sommarlust kommit fram till, att Kristianstads nöjesliv hösten 1963 inte var riktigt mogen ännu för de långhåriga Liverpoolpojkarna i Beatles. Det kändes mer tryggt med lokala förmågor. När Swenners lördagskvällen den 26 oktober intog scenen var det också fullsatt på Sommarlust.

Läs mer

Kristianstad

Kristianstad kan bli rekordvarmt på söndagen

Kan bli sommarens varmaste dag.

Nyheter

I natt: Kille rånad – man anhållen

En kille under 18 års ålder ska ha blivit rånad i Broby på lördagskvällen.

Sport

Åsland bjöd på show: ”Kan bli galen på henne”

Norskan inblandad i alla målen.

Sport

KDFF redo att värva efter skadesmällarna: ”Vi ska nyttja det”

Back med halsont skickas på coronatest.

Webb-tv

Otäcka bilder – KDFF-stjärna bröt benet: ”Valde att titta bort”

Opereras i Kristianstad under söndagen. Se klipp från matchen här.

Sport

Full pott för ”Sniffs” Nosaby: ”Dubbla känslor”

Mötte sonen för första gången.