unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Sorgeliga saker” i Färlövs bibliotek

Sorgeliga saker hände. Så hette Faerelde kulturförenings sista höstprogrampunkt i samarbete med Färlövs bibliotek.
Kathinka Lindhe (tv) tillsammans med Bertil Nilsson, ordförande i Faerelde kulturförening och Annice Hansson, bibliotikarie i Färlöv.
Kathinka Lindhe (tv) tillsammans med Bertil Nilsson, ordförande i Faerelde kulturförening och Annice Hansson, bibliotikarie i Färlöv.

Ett 40-tal besökare fyllde biblioteket och med hjälp av föreläsaren Kathinka Lindhe flyttades de 130 år tillbaka i tiden. Tiden då officer Sixten Sparre från Kristianstad befann sig med sin älskarinna Hedvig Jensen, mer känd som Elvira Madigan, på den danska ön Tåsinge där han i en skogsdunge gjorde slut på både hennes och sitt eget liv med två skott från sin revolver.

Sixten Sparre har en stark koppling till kvällens föreläsare. Han var Kathinka Lindhes fars morfar. Något hon inte fick reda på förrän hon var i senare tonåren. Ämnet var tabubelagt i familjen men när Bo Widerbergs film Elvira Madigan med Pia Degermark och Tommy Berggren i huvudrollerna visades på biograferna kände Kathinkas föräldrar att de måste berätta sanningen för henne och hennes syster. Att de var Sixten Sparres barnbarnsbarn.

– Något som inte berörde mig egentligen just då, berättade Kathinka Lindhe. Jag var sjutton år och tänkte mer på andra saker.

Men många år senare kom den berömda och romantiska berättelsen ikapp henne och hon började släktforska. Det visade sig att kärleken mellan Sixten Sparre och Elvira Madigan kanske inte var så romantisk och sann i verkligheten. I skillingtryck, teateruppsättningar och filminspelningar förälskade sig den gifta tvåbarnspappan i cirkusprinsessan Elvira Madigan när cirkusen gästade Kristianstad år 1888. Sixten Sparre tjänstgjorde då som kulturrecensent på Kristianstadsbladet för att kunna tillgodose sig sitt stora intresse för poesi och teater samt dryga ut sin officerslön.

Bokomslaget till Kathinka Lindhes bok med Luitgard Sparre som huvudperson.
Bokomslaget till Kathinka Lindhes bok med Luitgard Sparre som huvudperson.
Foto: Inger Sundström

Han satt i publiken varje kväll så länge cirkusen var i trakten. Därefter skickade han brev till den unga cirkusprimadonnan i ett och ett halvt års tid och till slut övertalade han henne att rymma och i hemlighet flydde de till Danmark, där de spenderade sina sista veckor på olika pensionat.

Elvira Madigan trodde att hon skulle bli Sixten Sparres fru och leva som en adelskvinna men i själva verket var Sixten Sparre skuldsatt upp över öronen och såg nog ingen annan utväg än att begå självmord. Men den dramatiske Sixten iscensatte sina sista veckor som i en romantisk teaterpjäs och lurade en oskyldig ung flicka in i döden.

– Det var dessa slutsatser jag drog av min släktforskning och efter att jag tagit del av min fars morfar Sixten Sparres bouppteckning, sa Kathinka Lindhe. Av olika anledningar gick mina tankar då till hans fru. Min fars mormor Luitka Sparre fick efter att skandalen uppdagats gå kvar i Kristianstad med en stämpel i sin panna. Det är inte många som har ägnat henne en tanke under alla dessa år. Hur kände hon?

Tankarna resulterade i Kathinka Lindhes bok ”Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig”, som kom ut 2014.

– Jag skrev boken i något slags bloggform. Om det hade varit möjligt att blogga på 1880-talet hade nog Luitka Sparre, (född Adlercreutz och kallad Lycka ironiskt nog) skrivit så här. Jag hade en slags intuitiv känsla när det gällde hennes tankar och sätt att vara, berättade Kathinka Lindhe.

Något som visade sig stämma.

– En dag tidigare i år kom ett stort kuvert i brevlådan. Det var ett av Luitgards brors barnbarn som läst min bok och skickade mig fyra handskrivna brev från den tiden. Luitgard skrev dessa brev till sin bror som var den enda hon anförtrodde sina känslor till. Då fick jag bevis på att min känsla varit riktig.

Kathinka Lindhe fängslade åhörarna under drygt en timmes tid med stor inlevelse, humor och personlighet. Hon planerar att skriva ännu en bok i ämnet. Den här gången om morfars far, Sixten Sparre själv.

– Vem var han? Hur tänkte han? Hur kunde han?

Något som Nils-Åke och Ann-Kristin Sjösten från Hanaskog ser fram emot att läsa. Nils-Åke har själv gestaltat Sixten Sparre fem minuter i ett inslag i lyrik och visklubben Poemas program för ett tag sedan.

Ann-Kristin och Nils-Åke Sjösten kom från Hanaskog och var två av kvällens besökare. De tyckte att föreläsningen var fantastisk.
Ann-Kristin och Nils-Åke Sjösten kom från Hanaskog och var två av kvällens besökare. De tyckte att föreläsningen var fantastisk.

– Vi läste att Faerelde kulturförening hade denna föreläsning på programmet och ville höra historien om Sixten Sparre och Elvira Madigan ur en annan synvinkel än den man tidigare trott på.