Annons
Tivoliparken

Sotnosen - Mat med mytologisk touch

Nordiskt och asiatiskt möts i skön harmoni här Maria Bub och Veronica Börjesson skapar sina matkreationer. En gemensam syn på både livet och måltiden är framgångsreceptet bakom Sotnosen.
Publicerad 27 maj 2022

– Vi vill skapa mat som man minns. Och har man fått kämpa med en terrakottakruka så minns man det, konstaterar Maria Bub med ett leende.

Det där med terrakottakrukan ska vi återkomma till, men först slår vi oss ner i ett hörn av den rymliga lokalen med dess gigantiska takhöjd.

Annons

Lunchruschen är över, dagens sista matgäster tackar för sig och Maria Bub och kompanjonen Veronica Börjesson hinner med att ta en paus.

Det har gått tre år sedan de tog över Fornstugan i Tivoliparken och gjorde om den anrika byggnaden till bistro. När de 2019 fick tillträde till lokalen var det en seglivad dröm som till slut gick i uppfyllelse.

– Vi hade tjatat på kommunen sedan 2010 om att vi gärna skulle vilja ha en den här lokalen, minns Maria.

– Vi har mycket tålamod båda två, tillägger Veronica.

”Vi vill skapa mat som man minns. Och har man fått kämpa med en terrakottakruka så minns man det”
Maria Bub

Långvarigt samarbete

De båda kollegorna fann varandra redan när de studerade på gastronomiprogrammet på högskolan i Kristianstad. Då myntade de också företagsnamnet Sotnosen, som hängt med sedan dess, även om innehållet i verksamheten skiftat något under åren.

Många förknippar Sotnosen med hantverksmässigt framställd korv och korvtillverkningen har också gått som en röd tråd genom företaget som de drog igång direkt efter studierna. Då tillverkade de mest korv för andra restauranger och till olika event, men 2012 öppnade de eget korvkafé på Näsby gård. Något kök fanns där dock inte, all matlagning och bakning fick ske på annat håll.

De fortsatte därför att söka efter en lämplig lokal inne i stan, men hittade ingen som fungerade.

– En del saknade kök, andra låg de en trappa upp eller en trappa ner, förklarar Maria.

Korven kundfavorit

Efter ett år flyttade de istället till Karstad gård, sedan en stamgäst erbjudit dem en lokal.

På godset höll många jägare till och duon fick en idé.

Annons

– Perfekt, tänkte vi! Det kommer hit många jägare, vi kan få viltkött att göra korv på, som vi sedan serverar dem. Men det var inte riktigt så enkelt…

Jägarna visade sig för det första inte vara särskilt intresserade av att äta vilt på sina jaktluncher.

– Visst ville de ha mycket och god mat, men inte riktigt så tillpiffat som vi gillar att göra det. Vi har ett kvinnligt sätt att göra korv på, säger Maria med ett skratt.

När jag ser lite förvånad ut fortsätter hon:

– Vi serverar den i en terrakottakruka med mycket grönt, det är liksom inte så mycket Bostongurka.

Men verksamheten rullade på och när de sommaren 2019 äntligen kunde öppna Sotnosen i Fornstugan hade de till en början tänkt behålla restaurangen på Karstad gård också, och låta korven stanna där.

– Men många som kom hit frågade efter korvarna, så de fick flytta med hit.

Nordisk och asiatiskt touch

Eftersom både Veronica och Maria gillar att laga mat från grunden med lokala råvaror skiftar menyn efter säsong. Men en byggnad som Fornstugan kräver mat som harmonierar med miljön, menar de. Inte minst husets utsmyckningar med drakar, som för tankarna både till nordisk och asiatisk mytologi, har inspirerat dem i köket.

De beskriver sin matlagning som nordisk-asiatisk fusion: Korven Viking toppas således med äpple och surkål, medan korven Dragon får sällskap av kimchi. Den som väljer en Idunvåffla till efterrätt får den serverad med äppelkompott och misokolasås.

Sotnosen har öppet året om, men sommaren är den verkliga högsäsongen. Efter åren med pandemi ser de fram emot att kunna fylla uteserveringen med gäster.

Annons

På frågan om hur det kommer sig att de hållit ihop så länge, svarade de att de är solidariska med varandra. En gemensam inställning till livet är också grunden i deras kompanjonskap.

– Livet ska inte vara så enkelt, man får kämpa lite. Det är en inställning som vi har med oss hemifrån båda två. Samtidigt är vi latsmarta och gillar genvägar. Man behöver inte göra saker svårare än vad de är, konstaterar Maria Bub.

Text och bild: Torun Börtz

Bistro i anrik byggnad

Fornstugan byggdes 1886 på uppdrag av Kristianstads läns fornminnesförening och är en av Sveriges allra första museibyggnader. Byggmästaren Svante Svensson ritade och uppförde byggnaden, som är inspirerad av norska stavkyrkor och fornnordisk byggnadsstil.

Sotnosen finns i lokalerna sedan 2019. I sommar utökas öppettiderna och från den 1 juni håller man öppet enligt följande: tis-ons: 11.30-16; tors-fre: 11.30-22; lör: 12-22; sön: 12-16. Efter midsommar utökas öppettiderna ytterligare och det är då öppet 12-22 från tisdag till lördag, samt 12-16 på söndagar.

”Vi är solidariska mot varandra”, ger Veronica Börjesson och Maria Bub som en förklaring till att de arbetat så länge tillsammans.
”Vi är solidariska mot varandra”, ger Veronica Börjesson och Maria Bub som en förklaring till att de arbetat så länge tillsammans.
Anrika Fornstugan är en av Sveriges äldsta museibyggnader.
Anrika Fornstugan är en av Sveriges äldsta museibyggnader.Foto: Torun Bortz
Nordiskt och asiatiskt i skön harmoni.
Nordiskt och asiatiskt i skön harmoni.
Anrika Fornstugan är en av Sveriges äldsta museibyggnader.
Anrika Fornstugan är en av Sveriges äldsta museibyggnader.Foto: Torun Bortz
Bistron i Tivoliparken har öppet året om.
Bistron i Tivoliparken har öppet året om.Foto: Torun Bortz
Foto: Torun Bortz
Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons