Annons

Spänd förväntan inför möte med snörmakaren

Bland läskflaskor, kaffemuggar och eldsprutare väntade 300 ivriga teaterbesökare i Tivoliparken igår. Alla ville de träffa kvällens huvudperson i den vita teaterbyggnaden - snörmakare Lekholm. – Han är en besatt person och därför är han intressant, säger författaren Eva Ström.
Kristianstad • Publicerad 30 juni 2001

Efter att ha arbetat med teaterprojektet i omkring tre månader, fick regissören Tom Fjordefalk äntligen se publiken strömma in på Tivoliteatern. Premiären gick av stapeln igår - precis som utlovats av Teater Nostra. Det var en belåten regissör som kunde se omkring 300 bänka sig i salongen. – Jag är mycket nöjd med arbetet och ensemblen, säger han och torkar svetten ur pannan. Ett problem är värmen i salongen. Teatern är inte byggd för sommarföreställningar, berättar Tom Fjordefalk. På trappan utanför teatern minglades det över läsk och kaffe innan föreställningen. Där fanns bland annat Daniel Soutine. Han står bakom nyutgivningen av romanen Snörmakare Lekholm får en idé. Den fanns inte att få tag på, men nu finns det 2 000 färska exemplar i Kristianstad, berättar han. Kristianstads turistchef Tommy Gustavsson fanns också på plats. – Det är spännande med en författare från bygden, säger Tommy Gustavsson. Han tycker det är viktigt att det händer sådana här saker i staden - inte minst för turismens skull. I anslutning till föreställningen fanns lokala föreningar representerade. Mest påtaglig var Ante Berg från Varité Rex i Kristianstad. Han sprutade eld så att den varma sommarkvällen blev ännu varmare. Tanken med att låta det lokala föreningslivet visa upp sig, är att visa staden av idag samtidigt som staden från 1800-talet visas upp på scen. Uppslutningen var dock inte så stor. Bara tio föreningar har anmält sitt intresse, berättar produktionsassistent Elin Ripskog. Igår var tre föreningar närvarande. En av dem var Wä scoutkår. De ser föreställningen som ett utmärkt tillfälle att göra reklam för Scout 2001. Även hantverksföreningen Levande verkstad passade på att berätta om sin verksamhet. Kerstin Sjöberg och Lena Nyström tycker det är synd att inte fler föreningar gjorde samma sak. Snörmakare Lekholm får en idé en idéhistorisk roman, enligt författaren Eva Ström. Den speglar inte bara Lekholm och hans familj utan en hel tidsanda. Inte minst speglar den Kristianstads anda vid den tiden. Därför är scenen den bästa tänkbara: – Det är fantastiskt att man sätter upp pjäsen i Kristianstad, säger Eva Ström ute på vimmeltrappan. Efter minglandet drog sig publiken mot sina platser. Regissör Tom Fjordefalk satte sig längst bak i salongen. Ljuset dämpades och historien om snörmakare Lekholm fick liv på scen. jimmy.vulovic @kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons