Sparbanken lägger Panaxia bakom sig

Sparbanken 1826 kan nu se tillbaka på hela fjolåret. Trots stormen efter Panaxias konkurs redovisar banken ett av de bästa resultaten någonsin. Enligt vd Bo Bengtsson ryms också alla kända kostnader efter konkursen i bokslutet.
Kristianstad • Publicerad 26 februari 2013
Bo Bengtsson.
Bo Bengtsson.Foto: BOSSE NILSSON , Bosse Nilsson

– Vi har gjort upp med alla kända fordringsägare och i och med att alla parter kommit överens kan vi lägga konkursen bakom oss. Det känns väldigt skönt, säger han.

Koncernens rörelseresultat för 2012 landade på 197 miljoner kronor och rörelseresultatet för sparbanken uppgick till 150 miljoner, en ökning i båda fallen.

– Det är ett av de bästa resultaten i bankens historia, säger Bo Bengtsson.

Enligt honom var räntenettot starkt under hela året och banken har hållit hårt i kostnaderna, bland annat genom att minska personalstyrkan från 272 till 257 heltidstjänster.

Trots det starka räntenettot har bankens volym på företagssidan vuxit, så Bo Bengtsson ser inga bekymmer med gapet mellan bankens in- och utlåningsräntor.

– När det gäller marginalfrågan ser vi framför allt på företagssidan att hela marknaden i dag tar betalt för risk. Företagen svarar för nästan alla kreditförluster, säger han.

Vad gäller privatkunderna premieras de som samlar alla sina affärer i banken, de så kallade helkunderna eller nyckelkunderna. Det innebär att delkunder och andra kunder får betala lite mer.

– Vi hade bra tillväxt på inlåningen i fjol och vi behåller vår höga marknadsandel när det gäller bolån. Det får man bara om man har bra räntor, så vi känner oss ganska övertygade att vi har bra erbjudanden och det är vår målsättning, säger Bo Bengtsson.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Peter Maunula
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.