Spelglädje på stämma i Degeberga

Under de senaste dagarna har det inte varit tyst många timmar i Degeberga men det är inte näcken som har gått på högvarv i Forsakar, det har varit Spelmansstämma.
Kristianstad • Publicerad 18 juni 2001

Ungefär 500 spelmän från södra Sverige och Danmark slöt upp till årets Spelmansstämma i Degeberga Hembygdspark, enligt Mauritz Bondesson, ordförande för Spel- och dansstugan.

Spelglädjen kom igång med en folkmusikkonsert i Degeberga Kyrka redan i fredags och avslutades inte förrän i går kväll. Däremellan har ljudet av fioler, dragspel, gitarrer, nyckelharpor och välklingande stämmor genomsyrat nejden. – Det är aldrig tyst på ett sådant här ställe, det finns alltid någon som är redo att spela och spelmansstämman handlar ju framförallt om spelandet. Spelmännen kan träffas, lära sig nya låtar och spela tillsammans, säger Mauritz Bondesson.

Spelmansstämman består egentligen av två delar, buskspel och stämmor. Buskspel innebär, precis som namnet antyder, att det spelas i buskarna, eller snarare där det finns plats och under improviserade former. Stämmorna är mer organiserade och spelmännen får anmäla sig till dem. Igår blåste Åke Egevad, som traditionen bjuder, in stämman med sitt kohorn. Drygt hundra spelmän, spelkvinnor och spelbarn hade dessförinnan bjudit på bland annat Polska från Lönsboda, Vals efter fadern – Åhusvalsen, och Bror Dahlgrens Hambo, samtliga hämtade från den skånska myllan.

– Det som är så roligt med det här är att åldrar finns representerade, allt från spädbarn i barnvagnar till åldringar som nästan behöver krypa hit, säger Lisa Tidman, som är bördig från Degebergatrakten men har slagit sig ned i Tranås för tillfället.

Hon var på Spelmansstämman redan 1982, året efter den första stämman.

– Man har hela sin ungdom här och nu har barnen också börjat spela, berättar Lisa Tidman.

Spelmansstämman arrangerades av Spel- och dansstugan, Kristianstad och Gärds Härads Hembygdsförening i samarbete med Musik i Skåne.magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-185543
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.