Sprittillstånd blir dyrare

Kristianstad • Publicerad 20 maj 2008

Krögare i Kristianstad ser ut att tvingas betala betydligt högre avgifter för socialförvaltningens handläggning av alkoholärenden från 1 juli. Enligt ett förslag höjs kostnaderna i flera fall med 100 procent eller mer.

Ett stadigvarande tillstånd att servera alkohol till slutna sällskap kommer exempelvis att kosta 7 000 kronor framöver, mot 3 500 kronor i dag.

Ett utvidgat tillstånd, eller en ansökan om utökade serveringstider – avgiftsfritt i dag – kommer att kosta 4 000 kronor om förslaget antas av socialnämnden.

Handläggningen av nyansökan, ägarbyte eller ändrad driftsform ska enligt förslaget kosta 8 500 kronor (mot dagens 5 000 kronor). Dessutom kommer samtliga tillfälliga tillstånd för servering av alkohol till allmänheten 5 000 kronor. Tillfälliga tillstånd för servering i slutna sällskap stannar på 500 kronor.

I förslaget förklarar socialförvaltningen avgiftsökningarna dels med att avgifterna inte ändrats sedan 2001, dels med att socialförvaltningens kostnader för handläggningen av allt fler serveringsärenden har ökat.

Tillsynsavgifterna föreslås vara oförändrade i år.

Socialnämnden har förslaget på sitt bord i dag.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.