Sprutbyte för narkomaner tidigast 2012

En eventuell verksamhet med sprutbyte för narkomaner kan inte bli aktuellt i nordöstra Skåne förrän tidigast under 2012. Det finns inte ens beslut om att det ska införas.
Kristianstad • Publicerad 28 januari 2011
Foto: 

– Vad vi gjort är att på förra Reko-mötet, i höstas, ställa frågan till kommunerna, säger Gilbert Tribo (FP), regionråd.

Och kommunerna väntas inte ge något svar förrän nästa gång det är Reko-möte, i slutet av februari.

Gilbert Tribo förklarar att kommunernas medverkan krävs, genom formella beslut i deras respektive socialnämnder, eftersom Socialstyrelsen kräver det.

För Helsingborg fattades beslut i september i fjol om att starta sprutbytesverksamhet där. Malmö och Lund har haft det i många år, som försöksprojekt. För drygt ett år sedan blev det lagligt möjligt att inrätta sprutbyten på flera ställen. Det är vad som sker nu.

– Även om de sex kommunerna i nordost vid nästa Reko-möte säger ja är det en rätt lång process innan verksamheten är i hamn. Hur ser behoven ut, exempelvis? Sedan krävs skrivelser till Socialstyrelsen och andra myndigheter. Därför kan det tidigast bli under 2012, förklarar Gilbert Tribo.

De som inte är positiva till sprutbytesverksamhet – där narkomaner byter använda sprutor mot rena för att hindra hepatit och andra smittor om flera personer använder samma kanyl – talar om att sprutbyte är ett steg på vägen mot drogliberalism, att det blir enklare för fler att bli narkomaner.

– Jag är inte drogliberal, och absolut inte för legalisering av hasch, men jag tycker att man ska göra det så humant som möjligt för de som dokumenterat är sprutnarkomaner. Vem som helst kommer inte att kunna gå till en mottagning och få rena sprutor, säger Gilbert Tribo.

Regionen står helt för kostnaderna i sprutbytesverksamheten som finns, och det hela sker under reg-lerade former vid infektionsklinik eller särskilda mottagningar. Man kan inte gå till sin vårdcentral och be om rena sprutor.

– Vid direkt kontakt med missbrukarna i samband med sprutbyten kan man också försöka påverka dem att gå med i någon form av behandling, säger Tribo.

Positiva effekter blir ett minskat lidande, färre hepatitfall och minskade kostnader för läkemedel.

Reko-möten är en benämning för Region Skånes möten med kommunerna på olika håll i länet.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.