SQM har flest skadade och döda djur

Swedish Quality Meats slakteri i Kristianstad toppar listan över djur som har dödats eller skadats under transport till slakteriet i år. Det handlar om över 4000 djur hittills.
Kristianstad • Publicerad 26 november 2001

Det är statistik från Jordbruksverket som visar hur illa ställt det är med de svenska djurtransporterna.

Bengt Andreasson, platschef på SQM, är väl medveten om problemet.

– Det är naturligtvis ingen rolig statistik, men vi arbetar medvetet med att minska antalet skador så mycket som möjligt, säger han.

Med tanke på att företagets slakteri i Kristianstad är landets största är statistiken enligt honom dock missvisande. I år slaktas 750000 grisar där och förra året var de över en miljon.

– Procentuellt sett ligger vi inte i topp, utan någonstans i mitten i jämförelse med övriga slakterier i landet, berättar han. Det handlar om cirka en halv procent av djuren som skadas eller dör.

– Siffran har sjunkit sedan förra året, men inte lika mycket som vi hade räknat med, vilket innebär att vi måste arbeta vidare med att förbättra rutinerna i hanteringen så att färre djur kommer till skada, menar han.

Det stora problemet med att transportera grisar är enligt Bengt Andreasson att de lätt råkar i gräl med varandra när de ska avgöra rangordningen i den nya gruppen.

– Det kan bli slagsmål som leder till alltifrån blåmärken till allvarligare skador, berättar han. För att förhindra sådana bråk har SQM bland annat delat upp utrymmet i sina transportbilar i olika avdelningar med högst 15 till 20 grisar i varje. Genom att också försöka undvika att blanda grisar som inte känner varandra sedan tidigare minskar risken för konflikter.

– Vi har i samarbete med svenska och danska forskare tagit fram en hantering som gör att gruppen i dag kan hållas intakt ända tills de bedövas innan slakt, vilket har gjort att stressnivån hos grisarna har minskat och att miljön i stallarna har blivit betydligt lugnare, berättar Bengt Andreasson. De kritiska momenten är vid lastning, lossning och när grisarna drivs framåt.

– Vi får titta på hur vi kan förbättra vår hantering där, menar han.

Att helt eliminera skador hos djuren är enligt Bengt Andreasson inte möjligt.

– Då pratar vi om slakt på hemmagården, vilket skulle göra att priset på köttet skulle bli betydligt högre än i dag och jag tror inte att konsumenterna är beredda att betala så mycket, förklarar han.

peter.maunula

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.