SQM har flest skadade och döda djur
Det är statistik från Jordbruksverket som visar hur illa ställt det är med de svenska djurtransporterna.
Bengt Andreasson, platschef på SQM, är väl medveten om problemet.
– Det är naturligtvis ingen rolig statistik, men vi arbetar medvetet med att minska antalet skador så mycket som möjligt, säger han.
Med tanke på att företagets slakteri i Kristianstad är landets största är statistiken enligt honom dock missvisande. I år slaktas 750000 grisar där och förra året var de över en miljon.
– Procentuellt sett ligger vi inte i topp, utan någonstans i mitten i jämförelse med övriga slakterier i landet, berättar han. Det handlar om cirka en halv procent av djuren som skadas eller dör.
– Siffran har sjunkit sedan förra året, men inte lika mycket som vi hade räknat med, vilket innebär att vi måste arbeta vidare med att förbättra rutinerna i hanteringen så att färre djur kommer till skada, menar han.
Det stora problemet med att transportera grisar är enligt Bengt Andreasson att de lätt råkar i gräl med varandra när de ska avgöra rangordningen i den nya gruppen.
– Det kan bli slagsmål som leder till alltifrån blåmärken till allvarligare skador, berättar han. För att förhindra sådana bråk har SQM bland annat delat upp utrymmet i sina transportbilar i olika avdelningar med högst 15 till 20 grisar i varje. Genom att också försöka undvika att blanda grisar som inte känner varandra sedan tidigare minskar risken för konflikter.
– Vi har i samarbete med svenska och danska forskare tagit fram en hantering som gör att gruppen i dag kan hållas intakt ända tills de bedövas innan slakt, vilket har gjort att stressnivån hos grisarna har minskat och att miljön i stallarna har blivit betydligt lugnare, berättar Bengt Andreasson. De kritiska momenten är vid lastning, lossning och när grisarna drivs framåt.
– Vi får titta på hur vi kan förbättra vår hantering där, menar han.
Att helt eliminera skador hos djuren är enligt Bengt Andreasson inte möjligt.
– Då pratar vi om slakt på hemmagården, vilket skulle göra att priset på köttet skulle bli betydligt högre än i dag och jag tror inte att konsumenterna är beredda att betala så mycket, förklarar han.
peter.maunula
@kristianstadsbladet.se