Annons

Stadsmusikkår firar med jubileumskonsert

En kär och mycket uppskattad förening fyller 70 år på lördag. Det handlar om Kristianstad Stadsmusikkår.
Kristianstad • Publicerad 30 september 2003
Ulla Neuman i aktion under genrepet med Kristianstad stadsmusikkår.Bild: BOSSE NILSSON
Ulla Neuman i aktion under genrepet med Kristianstad stadsmusikkår.Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

– Inför en sådan här bemärkelsedag blickar man naturligtvis tillbaka på ett händelserikt liv men man planerar också framåt mot nya utmaningar och upplevelser. Kristianstads Stadsmusikkår är en vital 70-åring som i år firar med att erbjuda sina anhängare en jubileumskonsert. Det blir på lördag i Kristianstad, på Konserthuset, säger Margareta Andersson i Kristianstads Stadsmusikkår. Gästartister är Ulla Neuman och Ingmar Nordström. Ulla Neuman är en artist som förekommer i många olika sammanhang. Hon arbetar med allt från visaftnar till att vara solist med storband och hon skriver dessutom en del eget material. Ingmar Nordström känner många musikälskare till. Han är en folkkär musiker som låtit tala om sig både i dansbandssammanhang och vid kyrkokonserter.

– Det är första gången som Ulla Neuman medverkar i stadsmusikkåren och det skall bli spännande. Hon är ju en duktig och erfaren musiker. För Ingmar Nordström är det andra gången hos oss. Vi ser med stor intresse fram emot deras deltagande, förklarar Tommy Stjärnkvist, ordförande i Stadsmusikkåren.

Annons

Under jubileumskonserten kommer kåren att spela melodier som man haft i sin repetoar under de 70 år man varit verksam. Kåren har sina rötter i den militära blåsmusiktradition som under nästintill 100 år präglat staden. Det musikaliska utbudet har varierat under årens lopp beroende på vilken dirigent som lett kåren, dansmusik såsom militärmusik och symfonisk blåsmusik är musikstilar som kåren uppfört.

Genom åren har kåren gjort sig ett känt namn även utanför landets gränser.

– Vi har rest mycket. Länder som Tyskland, USA, England och Grekland har besökts. En av de mest spektakulära platser som kåren spelat på är FN-högkvarteret i New York. Året var 1975 med Sonja Stjernkvist som solist. USA-resan pågick under 17 dagar då man gjorde 13 konserter, bland annat i Chicago och på Svenskarnas dag i Minneapolis, förklarar Margareta Andersson.

Rekrytering och framtiden?

– Ja, vi tar emot nya medlemmar kontinuerligt och rekrytering är av största vikt för att verksamheten skall kunna fortgå. Att spela i Stadsmusikkåren innebär lättsamt och trevlig gemenskap över generationsgränserna där glädjen i musicerandet har huvudrollen, avslutar Margareta Andersson.

Lars Åström

044-18 55 00

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons