Annons

Starka varslar 24 anställda

Betongföretaget Starka har varslat 24 anställda om uppsägning på grund av arbetsbrist. Varslet omfattar 17 kollektivanställda och sju tjänstemän.
Kristianstad • Publicerad 11 september 2003

I förra veckan meddelade betongföretaget att de skulle minska den 190 man starka personalstyrkan, på grund av minskad efterfrågan.

– Vi har varslat vid båda våra anläggningar, i Södra Sandby och i Kristianstad. Det gäller två kollektivanställda i Södra Sandby och varslet omfattade även 15 kollektivanställda i Kristianstad, säger Starkas vd Jan-Olov Berthou.

Annons

– Men nu är förhandlingarna med Industrifacket färdiga, och det innebär att det blir 13 i Kristianstad som får gå. Vi minskar vårt varsel med två personer. För tjänstemännen är förhandlingarna ännu inte avslutade, vilket gör att företaget inte kan säga om hur många som berörs på respektive anläggning.

Än innebär varslet att mer än var tionde får gå.

Varför reduceras antalet anställda?

– Dels är det framför allt för utvecklingen och osäkerheten inom byggbranschen och byggkonjunkturen, säger Jan-Olov Berthou. – Vi hade lagt ett varsel om 13 anställda i april, men under tiden fick vi en oväntad väsentligt förbättrad försäljning. Då återkallades samtliga kollektivanställdas varsel. Vi genomförde inte det då, medan däremot två tjänstemän lämnade företaget.

Ska man se det här varslet som en försening av det från i våras?

– Ja. Under hösten är det lugnare på byggmarknaden, och prognoserna är inte helt positiva. Det är osäkert vad som händer här nu. Sedan har vi också gjort vissa förändringar i arbetssätt och rutiner som gör att vi jobbar lite mer effektivt. Även det påverkar. Men den stora delen beror på osäkerheten.

Vad behövs för att det ska bli bättre?

– Det är allmänt känt att det finns problem med bostäder på flera håll i landet och att det behövs fler. Men enbart det räcker inte. Det vill till att även industri och handel får ordentlig fart.

Men i Kristianstad har det väl byggts mycket för handel de senaste åren?

– Det har blivit en hel del intressanta objekt, ja. Men det finns också en väldigt stor kapacitet inom de områdena vi arbetar, så det är många som vill vara med och dela på kakan.

Annons

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

FaktaStarka

Starka är ett familjeägt företag som grundades 1930. Fabrikerna finns i Södra Sandby utanför Lund och i Kristianstad. Omsättningen är cirka 270 miljoner årligen, och företaget har nu omkring 170 anställda.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons