Annons

Stilla inledning på byggstrejken

I går utbröt byggstrejk. I nordöstra Skåne lade 18 byggnadsarbetare ner sitt arbete i strejkens inledningsskede. Byggnadsanställdas förbund i Kristianstad och Hässleholm hade jour hela dagen, då de hjälpte de strejkande med administrativa frågor. Arbetarna är helt eniga om att orsaken till strejken – kravet på höjda utbetalningsnivåer av ackorden – är rättvis.
Kristianstad • Publicerad 24 april 2001
Berit Göransson är allt i allo på den strejkande arbetsplatsen i Hässleholm. Hon berättar att hon känner sig som en mor på byggarna och stödjer kraven till fullo. Här får hon hjälp av Jan Carlsson på Byggnads.Bild: RONNIE SMITH
Berit Göransson är allt i allo på den strejkande arbetsplatsen i Hässleholm. Hon berättar att hon känner sig som en mor på byggarna och stödjer kraven till fullo. Här får hon hjälp av Jan Carlsson på Byggnads.Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Arbetet lades ned på 242 byggarbetsplatser runtom i landet igår. Totalt berörs 4 000 byggare av konflikten.

I Kristianstad berörs bygget i kvarteret Kvarnen. Där har 5 stycken gått ut i strejk. I Bromölla har 6 personer tagits ut och i Hässleholm är det 7 personer som strejkar. I Byggnads lokaler i Kristianstad serverades det strejkkaffe och information igår. Det är mycket administrativt som måste ordnas även under en strejk.

Annons

Alla strejkande måste registrera sig med namn, personnummer och arbetsplats. De skall även tilldelas strejkkassakort. Jan Carlsson på Byggnads säger att det var full aktivitet hela dagen igår. Det kom 45 personer. De flesta tillhör byggen utanför östra Skåne men bor i Kristianstad.

Alla som kom in fick sina kort och en tid för ny träff om en vecka. I övrigt är det upp till dem själva hur de spenderar tiden–bara de står till arbetsmarknadens förfogande. Arbetarna som besökte Byggnads lokaler var eniga om att kravet på höjda utbetalningsnivåer är helt rätt.

De berättar att det inte handlar om någon merkostnad för arbetsgivarens del. Istället handlar det om att få ackorden utbetalda direkt istället för att arbetsgivarna skall hålla på pengarna. Frågan har varit aktuell i flera år.

Som det är idag betalas en preliminär ackordslön ut var fjortonde dag. Avstämning görs inte förrän efter tolv veckor. Byggnads tycker att skillnaden mellan den preliminära utbetalningen och det som skall utbetalas är för stor. Motparten Byggnadsindustrierna kan som det ser ut nu inte gå med på att höja nivån. En av de strejkande är Christer Holmqvist. Det är första gången han strejkar. Han tycker också att kravet är rimligt, men hoppas att konflikten snart skall vara slut.

–Det är ett ekonomiskt avbräck det här, säger han.

De strejkande får ersättning ur strejkkassan. Under de första fem dagarna ligger ersättningen på 585 kronor per dag. Från den sjätte dagen stiger ersättningen med 65 kronor till 650 per dag. Efter att han registrerat sig begav sig Christer Holmqvist hem igen för att avvakta nya beslut. Byggnads ordförande i Kristianstad Roland Eriksson berättar att alla strejkande uppmanats att följa med i medierna.

–Det är stiltje just nu, men det är inget som säger att det inte kan ändras fort.

Då gäller det för de strejkande att de snabbt kan återgå till arbetet.

jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons