Stopp för bussar runt Österäng

På onsdag presenterar Skånetrafiken en kompromisslösning för busslingan runt Österäng. Istället för en vändhållplats vid Österänggymnasiet ska bussarna istället vända vid Sjögårdens förskola. Dessutom införs anropsstyrda serviceresor med taxi.
Kristianstad • Publicerad 17 juni 2014
Foto: 

Beslutet från Skånetrafiken att ta bort sex hållplatser runt Österängs bostadsområde, och istället låta bussarna på busslinje 2 ha en ändhållplats vid Österänggymnasiet, har upprört många av de boende på Österäng.

Även AB Kristianstadsbyggen och Hyresgästföreningen protesterade mot beslutet, som var tänkt att träda i kraft den 14 december förra året.

Skälet till att Skånetrafiken vill ta bort sträckningen runt bostadsområdet, och istället ha en plats där bussen vänder är att punktligheten på slingan behöver förbättras.

För de boende i området hade förändringen i ursprungsförslaget inneburit att de längst bort fått upp till 900 meter längre till busshållplatsen. En kännbar förändring för exempelvis äldre och rörelsehindrade.

Försiktig optimism

Efter förhandling i höstas, där kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP) vädjade till Skånetrafiken att avvakta med indragningen medan alternativa lösningar undersöktes, beslöt Skånetrafiken att skjuta upp förändringen ett år. Och nu finns det alltså en kompromisslösning.

Förutom den nya vändhållsplatsen innebär lösningen att en ny storbusshållplats byggs vid Österänggymnasiet. Samtidigt ska hållplatserna runt Österäng behållas. Där ska taxi hämta resenärer - som minst 60 minuter i förväg ringt och sagt att de vill plockas upp - och köra dem till en hållplats där bussen går. Så kallad anropsstyrda serviceresor.

Pierre Månsson är försiktigt positiv.

- Vi hade helst sett att bussarna fortsatt att gå runt Österäng, Men i den uppkomna situationen, där parterna stått väldigt långt från varandra, så känner vi att detta är något vi kan leva med, säger han. Dels går bussarna längre in i området, dels tillgodoses med hjälp av taxi att alla som vill kan ta sig till en buss.

"Jättedåligt"

Mikael Persson, Vänsterpartist och kassör i hyresgästföreningen på Österäng, är mycket kritisk till lösningen.

- Detta är jättedåligt. De som i synnerhet har behov av hållplatser runt Österäng, de äldre och funktionshindrade, får det svårare. Min ärliga bedömning är att serviceresorna inte kommer att användas. Det blir färdtjänst istället. Eller så undviker man att göra resan, säger han.

Josefine Gustafsson
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.