Stopp för fortsatt jakt med hund på klövvilt

Det blir ingen mer jakt på klövvilt med drivande hund i vinter. Det har länsstyrelsen beslutat. Framförallt rådjuren har svårt att överleva i kylan och den djupa snön.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2011
Foto: 

Spridda larmrapporter om döende och döda rådjur i skogen och allt fler viltolyckor har kommit in från hela Skåne.

– Vintern kom väldigt tidigt och djuren har redan dåligt med fettreserver. Därför har vi utfärdat ett förbud mot jakt med hund på klövvilt i länet, förklarar David Börjesson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Flera andra län, bland andra Kronobergs och Kalmar län, har utfärdat liknande förbud. Det stora snöfallet i kombination med blidväder har fört med sig att hundar kan springa på skaren, medan viltet sjunker igenom.

Förbud mot jakt på rådjur, hjort och vildsvin med drivande hund har inte utfärdats på många år.

– Rekommendationer om att inte jaga med hund har vi haft, men förbud har vad jag vet inte utfärdats sedan de snörika vintrarna på 80-talet, säger David Börjesson.

Förbudet gäller till den sista januari, vilket innebär resten av säsongen. Däremot är jakt med folkdrev mot klövvilt fortsatt tillåtet, så även jakt med hund mot kanin och räv.

Calle Eriksson, länsansvarig jägare för Skåne inom Nationella Viltolycksrådet, bekräftar att antalet viltolyckor ökat.

Lagen om krav på att anmäla viltolyckor trädde i kraft den 1 januari i fjor, vilket kan ha ökat benägenheten till att rapportera in olyckor.

– Men vi kan ändå se en ökning av antalet viltolyckor, är hans bedömning.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.