Annons

Stor ökning av sjukskrivningar i hela Skåne

Ny statistik från försäkringskassan visar att sjukskrivningarna ökat markant i nordöstra Skåne. I Kristianstad har antalet sjukdagar med sjukpenning ökat med 19 procent. Osby och Bromölla har en ökning på hela 28 procent. I Hässleholm är ökningen 19 procent och i Broby 2 procent.
Kristianstad • Publicerad 21 april 2001

Det har skett en ökning i hela Skåne. Snittet för länet ligger på 17 procent mer om man jämför första kvartalet i år med motsvarande kvartal förra året. I Kristianstad har ökningen pågått sedan 1998, berättar sektionschef Rose-Marie Gunnarsson på försäkringskassan.

–Vi har ett väldigt kraftigt inflöde av sjukfall, säger hon.

Annons

Sjukpenningskostnaderna för årets första tre månader uppgår i Kristianstad till 65 miljoner kronor. Det är 21 procent mer än förra årets inledande kvartal.

Utvecklingen är liknande över hela landet. Sveriges Radios Ekoredaktion uppger att Riksförsäkringsverket därför har begärt ett extra anslag på sju miljarder kronor. Försäkringskassan i Kristianstad berättar att man försöker motverka utvecklingen bland annat genom informationsverksamhet. De vänder sig till företagen för att diskutera hur arbetsplatser kan förbättras för att minska sjukfallen.

–Vår roll är att visa på bra exempel så att andra kan ta efter, till exempel genom att påverka arbetsgivare att arbeta hälsofrämjande och förebyggande, säger Rose-Marie Gunnarsson. Dessutom har varje vårdcentral i kommunen en kontaktman. Dennes roll är att skapa en samverkan med sjukvården för att få en bättre helhetssyn och på så sätt kunna minska sjukskrivningarna.

Precis som med det ökade antalet förtidspensioneringar, så beror sjukskrivningarna på ett antal svårgripbara faktorer. Det högre tempot i arbetslivet är definitivt en av orsakerna, anser Rose-Marie Gunnarsson.

jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons