Stora förändringar för sophämtning

Nya avfallsregler, effektivisering av sophämtningen och backningsförbud med sopbilar kan innebära stora förändringar för var fastighetsägare ska ställa sina soptunnor.
Kristianstad • Publicerad 24 januari 2014
Sopbilarna är föbjudna att backa sedan 2008 och det kan påverka tunnornas placering.
Sopbilarna är föbjudna att backa sedan 2008 och det kan påverka tunnornas placering.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Redan 2008 satte Arbetsmiljöverket stopp för backning med sopbilar eftersom säkerhetsrisken anses för stor. Renhållningen började då se över hur de nya reglerna skulle kunna fungera även vid till exempel återvändsgränder och arbetet pågår ännu.

Fortfarande finns det många ställen i kommunen där sophämtarna måste backa in på småvägar och gårdar för att tömma sopkärl.

Tydligare ansvar

Förra året påbörjades ett effektiviseringsarbete för sophämtningen som fortsätter i år med nya turer och nya tömningsdagar och tömningsveckor som följd för kunderna.

I november infördes även nya föreskrifter för avfallshantering som gör det tydligare vilket ansvar kunderna har när det gäller bland annat var man ska ställa ut sina sopkärl.

De nya reglerna säger att det måste finnas möjlighet för sopbilarna att vända. Råder det tvivel om vad som är en så kallad farbar väg och om det finns vändmöjligheter är det Renhållningen som avgör det. Skyddsombud och Arbetsmiljöverket har också rätt att stoppa en hämtning om stället anses olämpligt.

Störst risker

– Att det blir tydligare att det är vi som avgör, gör att vi kan forcera arbetet med att minimera riskerna det innebär att backa med en sopbil, säger Fredrik Holmer, avfallsingenjör på Renhållningen.

När nya detaljplaner tas fram ser Renhållningen till att det finns vändmöjligheter i bostadsområden, men i de fall där det redan är för trångt försöker man hitta lösningar efterhand.

Man går igenom område för område i kommunen och börjar där det är störst risker, förklarar Fredrik Holmer. Det man främst vill undvika är att backa vid skolor, lekplatser och gång- och cykelvägar.

Hur blir det för villaägare som bor vid återvändsgator och där man hittills har backat in?

– Villaområdena är generellt inga större problem. Vi kan vända på de flesta ställen, men det finns undantag och där försöker vi hitta nya lösningar för att undvika backning. De stora problemen är annars i regel i områden med radhus och marklägenheter där varje hushåll har egna sopkärl och vi måste in på smala gator och trånga gårdar.

Kommer det att gå ut någon information till de fastighetsinnehavare som kan vänta större förändringar?

– Vi har precis börjat det här arbetet och rutinerna har inte satt sig riktigt ännu, men vi har skickat ut allmän information till alla kunder tillsammans med årets tömningsschema och kunder som berörs särskilt kommer vi att kontakta enskilt, säger Fredrik Holmer.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.