Annons

Stora skillnader mellan nyföretagandet

I Bromöllla har nyföretagandet halverats under fjolåret jämfört med 1999. Däremot har det ökat med 40 procent i Osby och 56 procent i Östra Göinge. För Kristianstads del är ökningen 18,7 procent med 63 nya bolag, medan Hässleholm backar med 0,9 procent – där startades två bolag färre än året innan.
Kristianstad • Publicerad 17 mars 2001

Stiftelsen Jobs and Society i Sverige presenterar årligen en nyföretagarbarometer, som visar hur företagandet ser ut på olika håll i Sverige.

Riksgenomsnittet för nya företag är 8,8 procent, och det snittet lever Skåne som helhet också väl upp till med samma siffror.

Annons

Däremot visar det sig att det finns stora skillnader mellan kommunerna.

Medan Osby når upp till 40,8 procent fler startade företag än året innan,

hamnar Bromölla på 50 procent – här startades 21 företag, jämfört med 42 året innan. –Det är alltid samma visa med den där statistiken, säger Christer Adelsbo (s), kommunalråd i Bromölla.

–Statistiken tar bara hänsyn till andelen startade företag året innan. För ett år sedan hamnade vi på tredje plats i Sverige, för att det var så många nystartade. Nu har vi haft 21 nya bolag under fjolåret, men eftersom det var 42 året innan hamnar vi på minus. Man kan gå från toppen till botten på ett år!

–Men har man lyckats att få upp företagsamheten ett år till en toppnivå blir det svårt att ligga kvar på den nivån hela tiden. Men han får delvis mothugg av statistikansvarige Mats Evergren på Jobs and Society:

–Det är viktigt med årliga jämförelser, så gör man med allt, även med företagens räkenskaper.

–Det gäller att få så nära jämförelsetal som möjligt, istället för att ducka, köra huvudet i sanden och exempelvis säga att vi var jättebra för flera år sedan.

Ett annat mått att mäta är andelen nystartade företag per tusen invånar.

Även då hamnar Bromölla i botten av listan, med 17 nystarter per tusen invånare.

Bland de orter med flest andel företag finns Göteborg, med 95 företag per tusen invånare, och Stockholm med 164. –Men det är klart att storstadskommunern hamnar i toppen, säger Christer Adelsbo och fortsätter:

Annons

–De som har lägst nyföretagande är små, genuina bruksorter. Det är inte så konstigt om man analyserar detta. I de större orterna är det framför allt inom handeln företag startas och läggs ner. I bruksorter som Bromölla är det närmare 48 procent som är sysselsatta inom tillverkningsindustrin, vi har väldigt låg arbetslöshet och det finns inte så många presumtiva nyföretagare att tala om. –Att siffran är låg är inte bra, säger Mats Evergren och påpekar att alla som ligger under medeltalet på 50 bör se upp.

–Det är inte bra för kommunernas utveckling med en eller ett par stora arbetsgivare. De expanderar inte på de här orterna, de snarare effektiviserar. Om inga andra företag går in och suger upp minskar behovet av sysselsättning och då flyttar folk från orten.

–Det slår mot alla, även mot handlare som upptäcker att deras underlag minskar. Då hamnar man i en ond spiral. En orsak till de tidigare positiva resultaten förklaras med Bromöllamodellen – att anställda kunde få tjänstledigt i två år samt under upp till nio månader få max 80 procent av sin lön i ersättning, för att testa sin affärsidé. Detta har lett till ungefär 25 nya företag under två års tid i Bromölla.

–Det har varit jättepositivt, det har skapat nya arbetstillfällen. Men nu vill arbetsmarknadsverket inte ge oss möjlighet att fortsätta med detta projekt, säger Christer Adelsbo. Kristianstad hamnar annars bra till i statistiken, med 18 procent fler företag och 54 nystartade bolag per tusen invånare.

–Jag ser att Kristianstad fortsätter att exploateras med butiker och näringsliv. Kristianstad är en utpräglad handelsstad, och man är väldigt offensiv på att bearbeta marknaden runt omkring på att åka till Kristianstad och handla och göra affärer, säger Mats Evergren.

Han påpekar också att satsningen på Härlöv kan ha bidragit:

–Förutsättningarna är först och främst att det finns företag i affärerna. Ju bredare utbudet är, desto duktigare man är på att attrahera folk, så växer marknadsplatsen. Då upptäcker folk att där måste vi vara med.

–Men det som växte mest var tjänsteföretag och handel, där är mycket av det som Kristianstads varit duktiga på.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons