Stormen på avdelningen har bedarrat

Stormandet kring röntgen på CSK har bedarrat. Förändringarnas vindar blåser svagt, och verksamheten tycks ha medvind.
Kristianstad • Publicerad 4 april 2009

Av och till genom åren har det rått turbulens inom röntgenkliniken. Arbetsklimatet har ventilerats även på Kristianstadsbladets sidor.

"Chefen är inte bra", sa några signaler. "Det handlar inte enbart om chefskap, det handlar också om medarbetarskap", sa andra signaler.

Nu väntar delvis nya tider. Röntgen Öst ska bilda en ny enhet med gemensam chef, och verksamhet vid klinikerna i Kristianstad, Hässleholm och Ystad.

Mammografins personal ska, om den vill gå över, jobba för privata Unilabs.

– Stämningen i läkargruppen är mycket god. Alla hjälps åt att planera daglig verksamhet, veckoprogram och jourscheman, säger Tore Röjlar som har chefskontrakt till och med september. Han säger att ingen verksamhet har genomgått så stor och omfattande utveckling under det här decenniet som röntgenkliniken.

Han tror att lugnet som råder nu kanske beror på att det har gått en tid utan någon större förändring. Tidigare kom förnyelseprojekten med mindre än ett års mellanrum, vilket skapade oro och frustration hos personalen. Parallellt med chefskapet tills i höst koncentrerar sig Tore Röjlar på diagnostik och behandlingar av kärl utanför hjärtat.

– Jag hoppas också medverka till att CSK kan skaffa den senaste generationens skiktröntgen/datortomograf, som trots betydligt lägre stråldoser kan ge mycket mer detaljerade bilder. Den kan till exempel avbilda hjärtats kranskärl, och kan i en del fall ersätta traditionell kranskärlsröntgen med kateter via artär i ljumsken. Kontrastvätskan sprutas i stället ganska enkelt in via en kanyl på handryggen. Hela undersökningen behöver inte ta mer än tio-femton minuter. Ytterligare en fördel med nya generationens skikt-röntgen är att den är ännu bättre på att avslöja tidiga förändringar efter infarkt i hjärnan, vilket kan ge mindre bestående men efter stroke.

– Nackdelar? Ja, priset! Den kostar ett par miljoner mer än en vanlig CT, förklarar Tore Röjlar.

Fortfarande råder brist på röntgenläkare i hela landet. CSK:s röntgenklinik har försökt värva nya specialister.

Några har varit på väg, men ställt alldeles för stora krav på lön och förmåner. Nattetid, svensk tid, skickas fortfarande digitala bilder till Australien, för tolkning av svenska läkare i ett privat bolag. – Det blir billigare att betala den tjänsten på australisk dagtid än att ha röntgenläkare i bakjour nattetid här. Dessutom kan våra egna läkare komma till sitt arbete utvilade och gör ett bättre och säkrare jobb. Några har förvisso möjlighet att tolka bilder via dator i hemmet nattetid. Och den som har beredskap hemma kan vara inne på CSK inom 30 minuter, fortsätter Tore Röjlar.

Dessa läkare ska kunna vara på plats vid större olyckor, och för akuta undersökningar som vid till exempel tarmvred. På dagtid anlitar CSK vid behov röntgenkliniken i Ystad, för hjälp med bildtolkning. Inget unikt, eftersom det är brist på röntgenläkare i hela landet anlitar även sjukhusen i Helsingborg, Malmö och Lund andra kliniker för tolkning när det gäller planerade undersökningar.

CSK:s röntgenklinik är väldigt internationell, sett till läkarkåren.

Tolv röntgenläkare har av skilda skäl slutat de senaste tio åren.

Många nya har kommit in i verksamheten bara sedan maj i fjol, ytterligare några är på väg och ett antal har kliniken kontakt med i tidigare öststater.

– I dag har vi röntgenläkare från Polen, Tjeckien, Rumänien, Ungern, Irak, Serbien och Tyskland, utöver svenska och danska.

Engelskan är internationellt gångbar vid bildtolkning.

Men även om utländska röntgenläkare inte har direkt kontakt med patienterna behöver de lära sig svenska, för att inte missa nyanser i utlåtanden eller i kontakt med svenska kolleger, exempelvis.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.