Annons

Stort engagemang för bibliotek i Äsphult

I Äsphult är den nedläggningshotade biblioteksfilialen det stora samtalsämnet. – Jag har bott här i fyra år och har aldrig mött det engagemanget tidigare, säger Rickarumsbon Maria Skölling.
Kristianstad • Publicerad 23 september 2003
Tid för en pratstund på Äsphults utlåningsstation. Rut Nilsson och Lennart Nilsson pratar med biblioteksassistenten Ann-Kristin Krondahl.Bilder: PER ROSENQVIST
Tid för en pratstund på Äsphults utlåningsstation. Rut Nilsson och Lennart Nilsson pratar med biblioteksassistenten Ann-Kristin Krondahl.Bilder: PER ROSENQVISTFoto: 
Ann-Marie Olsson (till höger) brukar leta efter kriminal- och faktaböcker. – Det är så lätt att köra hit och lämna en lista. Om det läggs ner här, blir det nog inte av att jag åker in till Kristianstad för att låna böcker. Bild: Per Rosenqvist
Ann-Marie Olsson (till höger) brukar leta efter kriminal- och faktaböcker. – Det är så lätt att köra hit och lämna en lista. Om det läggs ner här, blir det nog inte av att jag åker in till Kristianstad för att låna böcker. Bild: Per RosenqvistFoto: 

I den gula längan bredvid kyrkan i Äsphult, lyste det ett par timmar igår kväll i fönstrena till vänster om entrén.

Biblioteksassistenten och Äsphultsbon Ann-Kristin Krondahl satt som varje måndag framför en dator, omgiven av några hyllor med vuxen- och barnböcker.

Annons

Hon behövde inte sitta ensam länge.

Vid halv sextiden kom en av de trognare besökarna, bygdeförfattaren Lennart Nilsson.

Han arbetar för närvarande på sin åttonde bok, som ska handla om ängar och hagar på Linderödsåsen.

Han lämnade en lista till Ann-Kristin med en beställning av böcker som skrevs på 1700-talet i ämnena.

– Det har varit helt nödvändigt för mig att ha den här kontakten. Ann-Kristin gör allt för att få fram material. Det är så dumt att filialen ska läggas ned när de sparar så lite pengar på det.

Snart kom Rut Nilsson från Rickarum. Hon var på jakt efter deckare, men gjorde sig ingen brådska utan slog sig ner i stolen bredvid Lennart Nilsson en stund.

– Jag läser helst deckare, men det ska vara utan svordomar i. Jag tror inte att en bokbuss kan ersätta det som Ann-Kristin gör, hon säger ofta att här är en bok som passar dig.

Båda öste beröm över Ann-Kristin för hennes hjälpsamhet och kunnighet, men hon viftade bort det.

– Jag känner alla här och man lär sig vad var och en tycker om. Ann-Kristin Krondahl har arbetat på filialen sedan 1985 och för statistik över besökarna. Det visar sig vara mellan tio och femton personer i genomsnitt varje måndag.

Ännu en trogen lånare stormade in. Marie Skölling från Rickarum tycker att det är eländigt att filialen kan läggas ned.

Annons

– Det är den som gör att vi känner oss som en del av kommunen. Med filialen försvinner ännu en service härifrån och en naturlig samlingspunkt. Vi får vara oerhört tacksamma att vi har kvar Rickarums byskola, säger hon.

– Det är en stark känsla när man kommer uppför backen här en mörk höstkväll och ser att det lyser i biblioteket. Här kan man gå in och prata en stund.

– Ibland dricker vi kaffe och vid jul blir det pepparkakor.

Hon är en av dem som har engagerat sig starkt mot nedläggningshotet och ska vara med och dela ut en protestlista till kommunpolitikerna.

– Det känns som om det är en klyfta mellan stad och landsbygd. Vi på andra sidan Vä är verkligen b-laget.

Marcus Haraldsson

044-18 55 53

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Bakgrund

I början av september föreslog en enig kultur- och fritidsnämnd att ställa sig bakom ett sparförslag som bland annat innebär att huvudbiblioteket i Kristianstad har söndagsstängt samt att utlåningsstationerna i Vittskövle, Maglehem, Äsphult och Linderöd stängs och delvis ersätts med bokbuss.

Annons

Nämnden behöver dra ner på utgifterna med tre miljoner kronor nästa år.

Övriga besparingar innebär höjning av taxorna i idrottshallar, på bad och på kulturinstitutioner.

Besparingsförslagen behandlas för närvarande av kommunens budgetberedning och tas upp i höstens budgetfullmäktige.

Äsphult
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons