Sträckan Kristianstad - Åhus är inte prioriterad

– Järnvägen mellan Åhus och Kristianstad är inte någon av de mest prioriterade sträckorna. Det säger Mattias Hennius, informatör på södra banregionen, med anledning av den tolvårsplan för uppgraderingen av Sveriges järnvägsnät som Banverket ska presentera i nästa vecka.
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2003

Banverket har på möten över hela landet varit i kontakt med kommuner och landsting, politiker och tjänstemän. Remissutgåvan offentliggörs på måndag och ska ligga ute i ett halvår. Det färdiga förslaget går därefter till regeringen och ska börja gälla från och med 2004. – Det går inte att diskutera detaljerna i nuläget, säger Mattias Hennius på Banverket i Malmö. De är helt enkelt inte helt fastlagda ännu.

– 100 miljarder kronor är visserligen mycket pengar, men stora delar av dem är redan intecknade.

Citytunneln i Malmö och Hallandsåstunneln är sådana exempel. För Skånes del finns dessutom en helt ny järnväg på sträckan Malmö-Staffanstorp-Dalby med i planen.

– Vår målsättning är att främja järnvägen, säger Mattias Hennius. Men för Åhus-banans del tror jag att det rör sig om en ganska stor upprustning. Även om Åhus-Kristianstad-spåret inte finns med i tolvårsplanen för 2004-2015 så betyder det inte att projektet är nerlagt. Planen omarbetas vart fjärde år och ytterst är det en politisk fråga.

Förra kommunalrådet Bo Kristiansson är helt övertygad om att Åhus-banan blir verklighet i framtiden.

– Pendlingen mellan Åhus och Kristianstad är den största i hela gamla Kristianstads län och en ny tågstation finns med i planen Åhus 2024, säger han.

Bo Kristiansson ser framför sig något slags spårvagn som trafikerar sträckan, inte en Kustpil utan ett lättare vagnmaterial.

Karin Hallengren

044-289130

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.