Stranderosion fråga för minister

Problemet med stranderosionen runt Åhus och söderut måste bli ett nationellt ansvar.
Kristianstad • Publicerad 31 juli 2008

Det anser folkpartiets riksdagsledamot Christer Nylander som i går lämnade in en skriftlig riksdagsfråga till miljöminister Andreas Carlgren.

– Jag har ställt frågan vilka initiativ han avser att ta kring det här problemet. Jag anser att stranderosionen är av nationellt intresse och då är det också rimligt att staten tar sitt ansvar.

Miljöministern har nu cirka två veckor på sig att svara. Nylander efterlyser både ökad kunskap och forskning på området och en nationell strategi eftersom erosionen berör flera kommuner i Skåne.

– Man kan bekämpa det på olika sätt och vissa tekniker riskerar att flytta problemen till intilliggande kommuner. Därför kan det inte bli den enskilda kommunens ansvar att lösa saken. Det är den grundläggande anledningen till att det här är en fråga som måste lyftas upp. Att stranderosionen i huvudsak är begränsad till södra Sverige är en anledning till att det hittills inte har diskuterats nationellt, däremot har det varit uppe på EU-nivå, säger Christer Nylander som även planerar riksdagsmotioner i ämnet under hösten.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.