Strandskyddet – kommunens sak

Kommunerna kan framöver själva få bestämma över strandskyddet. Bra, tycker Kristianstads stadsarkitekt Ylva Pershaf. Dåligt, tycker länsstyrelsen.
Kristianstad • Publicerad 15 mars 2008
Strandskyddsbråk i Balsby. Bild: Peter Åklundh
Strandskyddsbråk i Balsby. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

I veckan släppte miljödepartementet lite på förlåten kring sitt förslag om framtidens strandskydd. Redan för tre år sedan var frågan ute på remiss, men det blev aldrig mer med det och strandskyddsreformen lades i malpåse. Men nu vill regeringen vara redo att fatta beslut i höst.

Den stora förändringen är att kommunerna ska få ta över ansvaret från länsstyrelsen för att skydda stränderna mot skadlig exploatering. Dessutom vill man göra undantag från skyddet i främst glesbygdsområden, samtidigt som skyddet kan stärkas för redan väl exploaterade områden.

- Jag tror inte att förslaget kommer innebära några större förändringar för Kristianstads kommun, bortsett från att vi kan få ta över rätten att ge dispens, säger stadsarkitekt Ylva Pershaf.

Det senare tycker hon är bra ur planeringssynpunkt. Det har hänt att kommunen har fått vänta i två år på att en detaljplan ska kunna träda i kraft, eftersom länsstyrelsen har dröjt med att upphäva strandskyddet.

- Det upphävs när man gör en ny detaljplan nära stranden, inte för att man ska bygga hus med egen strandtomt utan för att man ska kunna göra stranden mer tillgänglig för allmänheten genom att anlägga strandpromenader eller bryggor, säger Ylva Pershaf. Redan 2003 fick Kristianstad kommun ta över dispensrätten för marken runt sjöar och vattendrag. Runt 20 förfrågningar om året har droppat in, i de allra flesta fall har man gett dispens.

Många gånger rör det tillbyggnader på redan befintliga fastigheter, eller bryggor. Det är ytterst sällan det kommer in förfrågningar om nybyggen inom strandskyddat område.

- Det kan förvåna mig att inte fler frågar efter det, å andra sidan vet folk nog att vi är väldigt restriktiva med att ge sådana tillstånd, säger Ylva Pershaf.

Från länsstyrelse- och miljöorganisationshåll är kritiken mot förslaget starkare. Kommunerna, menar man, är mer benägna att ge dispens från strandskyddet eftersom man ibland ser mer till exploatören än till skyddsvärdet.

- Utan att ha läst förslaget, så är jag tveksam. I den översyn vi gjort bland kommuner som fått dispensrätt visade det sig att besluten inte var särskilt välgrundade, säger länsrättens miljöhandläggare Karin Emanuelsson. Samtidigt berömmer hon Kristianstads kommuns arbete med kustplanen, det är bra, menar hon, att kommunerna engagerar sig mer i sina översiktsplaner.

- Det är ju viktigt att strandskyddsområdena är trovärdiga. Därför är det bra att göra revideringar ibland, så att skyddet följer verkligheten.

För tillfället pågår en tvist rörande strandskyddet i Balsby.

Kommunen vill medge byggnation nere vid badplatsen och länsstyrelsen har gått med på att upphäva strandskyddet.

De byggplanerna är överklagade.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa. carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.