Strejk bröt ut i Åhus hamn

Exakt klockan tolv i går lade transportarbetareförbundets medlemmar ner allt arbete i hamnen i Åhus.
Kristianstad • Publicerad 25 januari 2003
Stilla och tyst var det i Åhus hamn i går mellan tolv och tre när hamnarbetarna gick ut i strejk, inte så mycket för sin egen del som för kollegorna i de stora hamnarna i såväl Göteborg och Malmö som Europa. Bilder: Ronnie Smith
Stilla och tyst var det i Åhus hamn i går mellan tolv och tre när hamnarbetarna gick ut i strejk, inte så mycket för sin egen del som för kollegorna i de stora hamnarna i såväl Göteborg och Malmö som Europa. Bilder: Ronnie SmithFoto: 
I större hamnar i Europa genomfördes 24-timmarsstrejk, i Sverige och Åhus handlade det om tre timmar. Strejken hade inte med högre löner att göra, utan var en politisk protestmanifestation.
I större hamnar i Europa genomfördes 24-timmarsstrejk, i Sverige och Åhus handlade det om tre timmar. Strejken hade inte med högre löner att göra, utan var en politisk protestmanifestation.Foto: 

Under tre timmar utfördes ingen lastning eller lossning av båtar. – Vi har lagt ner allt arbete, säger Roger Svärd, ordförande i Svenska Transportarbetareförbundets lokala fackklubb. – De anställda får göra vad de vill under den här tiden, vi får nämligen inte ut någon ersättning. Närmare ett 30-tal personer var direkt involverade i aktionen. En av dem var teamchef Tommy Juliusson: – Strejken är ingen katastrof för vår del i dag, säger han. Det hade varit värre innan i veckan, när vi hade väldigt fullt upp. Men det är mest slumpen som har avgjort det, vi kunde lika gärna ha haft mycket att göra nu på eftermiddagen. Bland annat visade det sig att en containerbåt var försenad på fredagen och att hamnarbetarna skulle behöva jobba extra på lördagen (läs: i dag). – Jag hade redan tidigare tagit ut kompledighet på fredagseftermiddagen, säger Anders Johansson. Han var en av få som valde att avsluta dagens arbete klockan tolv och gå hem. Han oroar sig inte för framtiden och för att andra företag skulle komma göra hamnarbetarnas jobb. – Det är ju kommunen som äger hamnen och jag kan aldrig tänka mig att man skulle ge bort kajplatser till andra firmor, säger han. Det är tredje gången som hamnarbetarna lägger ner arbetet i protest mot EU-direktivet. Senast var i november 2001. – Missnöjet med det förslag till EU-direktiv som ska underlätta för nya aktörer i hamnarna är mer ett problem för större hamnar, säger Roger Svärd. – Men självklart vill vi visa solidaritet mot de övriga. Han berättar att hamnarna redan i dag är utsatt för konkurrens. – Det finns firmor som kan utföra vårt arbete, men problemet är som sagt helt klart större i större hamnar. Bland de hamnarbetare i Åhus som valde att inledningsvis slå sig ner i lunchrummet, efter det att strejken påbörjats, var stämningen inte så munter. Man var helt enkelt måttligt roade av att strejka och gå miste om tre timmars lön. Karin Hallengren 044-289130 karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.