Annons

Styrelseresorna inte billiga för ABK

Starkölsfrukost och champagne för 1300 kronor flaskan. Det är några av de poster som finns på notorna som ABK fick efter studieresan till Lissabon 1998. Bara under den första dagen drack sällskapet på 16 personer alkohol för minst 10800 kronor.
Kristianstad • Publicerad 22 augusti 2001

Inte ens den som ville, hade hunnit bli full på den en timma långa flygresan mellan London och Lissabon, hävdade en politiker i Kristianstadsbladet i förra veckan.

Men Kristianstadsbladets genomgång av notorna från AB Kristianstadsbyggens studieresan till Portugal i maj 1998 visar att alkoholintaget påbörjades långt innan sällskapet hade stigit på planet.

Annons

Om ”den som ville” dessutom deltagit i alla aktiviteter under dagen hade det funnits goda möjligheter att uppnå önskad effekt. Måndagen den 25 maj 1998 inleddes med en bussresa till Helsingborg och en ”snabb frukost” på färjan till Helsingör. Frukosten bestod av en lyxlandgång, en Carlsberg Export och kaffe till var och en av de 16 deltagarna. Notan, som stämplades in klockan 09.19, uppgick till 1232 kronor.

Den som betalade lade dock upp 1400 kronor och lät mellanskillnaden gå som dricks. Två timmar senare, klockan 11.39, satt sällskapet på Tivoli Kroen på Kastrup. Där beställde gruppen in två flaskor vin för 579 kronor stycket. Tre fyror 12-årig Famous Grouse Whiskey och två halvliters pilsner dracks också. En person tog en kopp kaffe.

Kostnaden för dryckerna uppgick till 1402 danska kronor. Den betalande avrundade till jämna 1500, vilket med dåtidens växelkurs motsvarade 1800 svenska kronor. Vad som dracks på flygresan till London framgår inte av några kvitton, eftersom dryckerna var gratis. Tre drinkar per man verkar rimligt, säger en politiker som var med.

Efter flygplansbytet på Heathrow, där det enligt styrelsesuppleanten Pierre Månsson uppstod bråk med flygplanspersonalen på grund av att några i ABK-sällskapet var berusade, var det dock torrlagt.

Enligt Pierre Månsson fick gruppen efter en stunds diskussion trots allt följa med planet till Lissabon. Men kaptenen ska ha utfärdat förbud att servera sällskapet alkohol. Det togs dock igen ordentligt när ABK: s styrelse och ledning nådde hotellet Praia Mar, 100 meter från den största sandstranden längs Estoril-kusten.

Under kvällen drack sällskapet öl, vin och sprit för 180450 portugisiska escudos, vilket motsvarar drygt 7800 svenska kronor med dåvarande växelkurs. I det ingick bland annat fyra flaskor champagne, Moêt & Chandon, för 1300 kronor styck. Eftersom den som betalade var givmild med dricks landade slutnotan för kvällen på 200000 escudos, drygt 8700 kronor. Totalt över dagen kostade ABK-sällskapets alkoholhaltiga drycker mer än 10800 kronor inklusive dricks.

Då ingår inte eventuella privata köp eller köp som gjorts vid sidan av de offentliggjorda notorna.

Under dygnen i Portugal hann resesällskapet också med en helkväll på Restaurang Mestre Ze. Husets hummer och diverse drycker stod på programmet och när notan summerades landade den på nästan exakt 16000 kronor, 1000 kronor per kuvert.

Vid ett besök på instituto do vinho do Porto, det vill säga det portugisiska vininstitutet, köptes varor för drygt 2400 kronor. Vad som köptes framgår inte av räkningen.

Totalt kostade den fyra dagar långa studieresan till Lissabon ABK 220000 kronor, 13750 kronor per person.

Annons

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Fakta / Deltagare i Lissabon

n Med på resan till Lissabon var, förutom Pierre Månsson (fp), ordförande Bo Kristiansson (s), vice ordförande Thomas Ljungdahl (m), styrelseledamoten Kristina Karlström (s) och suppleanterna Heléne Svensson (s), Janita Bergkvist (s), Åke Lundh (s), och Birgit Jehlbo-Johansson (då Jehlbo-Dahl). Medbjudna var även dåvarande kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Bengtsson (s) och vice ordförande Christer Ewe (m).

Från ABK:s ledning deltog vd Tore Nyquist, sekreterare Ingela Brickling och byggnadschef Sonny Modig.

De fackliga personalrepresentanterna på resan var Mats Rosengren, Fastighetsanställdas förbund, Stig Hansson och Peter Andersson, SKTF.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons