Sundare med lugn bostadsmarknad
Och få nya lägenheter byggs. Bristen på byggjobbare är fortfarande svår, genomsnittslönen ligger därför på över 27 000 kronor. Som vanligt på bostadsmarknaden finns ett sammelsurium av motstridiga tendenser och gissningar.
I de kommunala bostadsköerna runt om i landet tackar flertalet nej när de har chansen att få en lägenhet, troligen står de i kön för att ha handlingsfrihet framöver.
Bostadsbristen är därför delvis en chimär, folk kan lätt få en lägenhet bara man betalar vad det kostar. Av de nio hyresrätter hos ABK som är lediga i centrala Kristianstad finns en femrummare för 8 300 kronor i månadshyra, några treor för drygt 4 000 kronor, en av dem för cirka 7 000 kronor. Bostadsrätterna är samtidigt betydligt billigare än i storstäderna. Även om det inte byggs särskilt många just nu i Kristianstad finns det alltid att köpa till högst en tredjedel av priset i Stockholm. Ett undantag är de mer exklusiva lägenheter på Östra Kasern som bjuds ut nu, men de ligger på kanske halva priset mot centralt i storstäderna.
I den pågående finanskrisens spår får mer eller mindre osäkra uppgifter om sänkta priser, rentav sprickande bostadsbubbla, stort genomslag i nyhetsförmedlingen. Men det låter egendomligt att vi i en tid av hyggliga löneökningar, sänkta inkomstskatter och lågt byggande plötsligt skulle få ett ras på bostadsmarknaden. Nästan alla har ju allt bättre råd att klara bostadskostnaden. Få personer är ute och spekulerar i bostadsrätter och villor. Nästan alla köper ju för att flytta in och bo kvar.
Nu garderar sig visserligen bankerna för ökade kreditförluster. Och aktiemarknaden har ordentligt sänkt kurserna för just bank-aktier. Det statliga bolåneinstitutet SBAB, som är till försäljning, har fått sin kreditvärdighet sänkt för att riskerna har ökat - dock i kommersiella fastigheter. Men samtidigt har bankfolket lärt sig av krisen i början på 1990-talet att vara mer försiktiga med utlåningen till bostäder. Detta medan en alltmer hejdlös utlåning pågått i mer än ett årtionde i USA, vilket skapat den finanskris vi nu ser världen över.
Det ska dock mycket till för att banker och andra låneinstitut här hemma drabbas av stora kreditförluster just på hushållens bostadslån. Allt fler konjunkturbedömare räknar också med sänkta räntor, vilket ju i så fall underlättar för hushållen. Så sent som i höstas trodde de flesta tvärtom att riksbankens ränta skulle höjas under 2008. Nu uttalade vice riksbankschefen Lars Nyberg häromdagen att situationen är "den mest svårbedömda jag upplevt under min tid i Riksbanken", även om fortsatt god konjunktur borde leda till räntehöjning så bör man avvakta till läget blir klarare. För dem vill sälja och har räknat med fortsatt prisökning på bostäder med ett par tiotals procent årligen är det lugnare tempot en besvikelse. Men det är sundare om prisökningen nu hamnar i en lugnare bana i takt med hur den totala samhällsekonomin utvecklas.