Svag e-demokrati på Kristianstad.se
Demokratin finns numera även på nätet. Men inte i den utsträckning man kunde önska. Malmöbaserade Grubb consulting, som sysslar med konsultation inom kommunikation och e-tjänstlösningar, har undersökt hur demokratiska 52 kommuner i södra Sverige är på nätet.
Kristianstad får tre poäng av tio. Medelbetyget är 3,7 så det är fler kommuner som inte når så långt.
– Jag är medveten om att det inte är så öppet på vår hemsida som det kunde varit. Det finns flera orsaker, en är att vi inte hunnit så långt i utvecklingen som vi skulle ha velat, säger kommunens informationschef Eva Mårtensson.
En annan är att Kristianstad medvetet valt att stänga de diskussionsforum man har haft. Att moderera dem kräver resurser man inte har.
Grubb consulting har mätt vilka möjligheter det finns för medborgare att sköta sina kontakter via nätet. Kan man chatta, lämna in medborgarförslag via nätet eller kommentera pågående ärenden? Informationen om kommande möten och om den politiska organisationen har betygsatts, liksom kommunernas närvaro i de sociala medierna.
– Vissa delar av kommunen finns på Facebook, som Naturum och biblioteket. Vi tycker att det krävs en tydligare närvaro från vår sida om det ska vara lämpligt att ha en allmän profil, förklarar Eva Mårtensson.
Samtidigt arbetar flera skånska kommuner tillsammans för att ta fram kommunala e-tjänster. Ett bekymmer är hur man ska kunna identifiera sig.
– På sikt hoppas vi kunna ha "min sida" med egen inloggning, där alla ens kontakter med kommunen finns samlade, säger Eva Mårtensson.
Även om hon är fullt medveten om att kommunen inte använder sig av de möjligheter som finns på webben, har hon inte märkt någon efterfrågan. Så den utveckling som sker, sker helt på kommunens eget initiativ.
– Vid Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelse mellan kommuner hamnade vår hemsida bland de 20 bästa. Så även om vi har mer att göra, känns det rätt okej ändå.