Svängig gospel fick folk att öppna börsen

Det blev kanske inte så mycket gospel när Åhus tredje gospelfestival drog i gång på torget i går kväll. Men sol var det och massor av svängig musik blev det.
Kristianstad • Publicerad 26 juli 2002

En stor publik väntade på torget när Lionspresidenten Leif Dahlquist hälsade välkommen och bönföll publiken att lätta på börsen när de gula lejonen gick runt med bössorna. För varenda krona som hamnade i bössorna gick ”obeskattade” vidare till Lions insamling till Barndiabetesfonden, barn- och ungdomshabiliteringen i Kristianstad och Frälsningsarméns ungdomsverksamhet i Kristianstad. Bösslejonen gick runt och folk strömmade till från torgets alla hörn med egna stolar medan Sven Hahne drog i gång med en rockig version av ”Ovan där”. Leenden, taktstampning och gester till texten ackompanjerade prasslet i bössorna och på en halv timme hade drygt 16000 kronor räknats in i lejonkulan, där bössorna tömdes i rask fart för att sedan vandra ut i leden igen. Kvällen innehöll hela 25 programpunkter med mycket varierad musik. Gospelkören Watch up från Åhus gjorde flera framträdanden, men i alla gospelinslagen saknades manliga körstämmor. – Varför är det så svårt att få killar att sjunga gospel, de sjunger ju lika bra som vi och behövs i gospelmusiken, undrade en kvinna i publiken som fått sitt livs kick genom att börja sjunga gospel för ett och ett halvt år sedan. En stor insats gjorde nioårige orkesterledarsonen Alexander Tillberg. Både musikaliskt och ekonomiskt. När det var hans tur att inta scenen greppade han mikrofonen och sa: – Jag ska bara säga en sak först. Jag är barn och det är de som ni samlar in pengar till också. Men jag är frisk och det är inte de! Så skicka pengar! Han kombinerade uppmaningen med ett jättejämfotahopp och sjöng sedan ”Han är min sång och min glädje” så att bösslejonen fick tömma extra snabbt. – Det gick undan. Oj, vad folk är generösa, kommenterade Lars-Göran Sandréus när han var inne och tömde bössan. Musikaliskt innehöll kvällen allt från gospel till svensktopp och rap. Jessica Sjöholm, syskonen Nellie och Clara Persson och Kristina Hahne var några av de som gav publiken en helkväll. Lions Club i Åhus kommer att kunna fördela 48450 kronor till sina insamlingsmottagare. Ett resultat de var mycket nöjda med. lena.timelin@kristianstadsbladet.se

Av Lena Timelin 044 -185512
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.