Svängigt när Gullis hyllades

Sveriges Radio var där. XL Big Band och trombonvirtuosen, John Fedchock, likaså. Det var egentligen bara Rolf ”Gullis” Nilsson själv som saknades vid gårdagens jazzkonsert som var en hyllning till den sistnämnde.
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2003
Trombonfantomen, John Fedchock, tycker det är mycket roligt och ärofullt att få spela med XL BIg Band. BILD: PETER ÅKLUNDH
Trombonfantomen, John Fedchock, tycker det är mycket roligt och ärofullt att få spela med XL BIg Band. BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Den stora publiken vid gårdagens konsert i Lilla Salen fick inledningsvis njuta av det svängiga jazzstycket ”Sax no end” när XL Big Band, under ledning av Bernt Sjögren, drog igång konserten som bland annat var ämnad att samla in pengar till Rolf ”Gullis” Nilssons minneskonsert som ska hållas på Sommarlust den 10 juli. Efter inledningsnumret höll konsertens presentatör, Jan Ohlsson, ett tal där han mindes de gamla goda jazztiderna på 1970-talet. Han poängterade även det faktum att Rolf Nilsson förmodligen har gjort mer för jazzlivet i Kristianstad och Skåne än någon annan person. –  Det var precis som om Rolf kände precis alla och det var en stor, stor förlust för alla som kände honom när han gick bort, sade Jan Ohlsson innan han påannonserade balladen ”Rolf”, skriven och framförd av Bernt Sjögren tillsammans med XL Big Band. När de ljuva tonerna av balladen så småningom ebbade ut gjorde kvällens stora stjärna, trombonisten, John Fedchock, sin entré inför den jublande publiken. Fedchock spelade med XL Big Band under bandets turné i bland annat Tyskland, Polen och USA. Efter att ha rivit av både ”Ruby, my dear” och ”Nightchase” avrundade den välkände amerikanen det första setet med att förklara för den entusiastiska publiken att det är en stor ära för honom att få spela med så skickliga musiker som grabbarna i XL Big Band.

Markus Danielson

044-185500

nyheter@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.