Svårare att få ledsagare

Flera personer har upprörts över Dennis Ljunge, som nekades personlig assistans och samtidigt förlorade rätten till ledsagning. Myndighetschefen Lotta Lindberg på Kristianstads kommun berättar att praxis gjort det svårare att få stöd.
Kristianstad • Publicerad 22 mars 2013
Dennis Ljunge.
Dennis Ljunge.Foto: 

– Jag har inte rätt att uttala mig i det enskilda fallet, men lagpraxis ändras när nya beslut fattas i Högsta förvaltningsrätten, säger Lotta Lindberg.

Högsta förvaltningsrätten är den högsta instansen för den här typen av frågor och deras domar är vägledande. Det innebär att alla lägre instanser tittar på de domarna. Även kommunerna har domarna som grund när de beslutar i de enskilda fallen.

– Vi lutar oss mot dessa domar för att det inte ska bli godtyckligt, förklarar Lotta Lindberg.

Ändras vid omprövning

När en ny vägledande dom kommer ändrar inte kommunen omedelbart tidigare fattade beslut.

– Men när vi gör omprövningar följer vi den nya praxisen. Det kan innebära att personer som tidigare var berättigade till stöd enligt LSS inte längre är det, säger Lotta Lindberg.

För att vara berättigad till stöd enligt LSS krävs att man exempelvis har en utvecklingsstörning eller hjärnskada som inte beror på åldrande eller demens.

– Tolkningen av LSS-kretsen har förändrats, men det innebär inte att man nekas vård. Man kan nämligen få exempelvis ledsagning godkänd via socialtjänstlagen (SOL) istället, säger Lotta Lindberg.

Det innebär att de som behöver ledsagning för att uppnå en god levnadsnivå har rätt att ansöka om ledsagning enligt SOL.

– Dessutom har man alltid rätt att överklaga våra avslag. I första hand är det då förvaltningsrätten som avgör om vi agerat rätt, berättar Lotta Lindberg.

Tv-framträdande påverkar

I onsdagens Kristianstadsbladet berättade vi om Dennis Ljunge, som var med i tv-programmet ”Mot alla odds”. Tillsammans med andra funktionshindrade försökte han ta sig över den afrikanska kontinenten.

Efter programmet beslöts att hans ledsagning enligt LSS skulle dras in. Han misstänker själv att programmet kan ha spelat in. Han är nämligen extremt verbal, medan andra kognitiva funktioner helt saknas. Exempelvis kommer han inte ihåg saker som att äta och borsta tänderna. Något som inte märks när man talar med honom. Kommunen ansåg alltså inte att han behöver ledsagning. Det innebär att han inte kommer att kunna styrketräna eller ägna sig åt sin hobby, rullstolsinnebandy.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Anders G Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.