Annons

Svårt få socialsekreterare till stan

Under våren har det saknats socialsekreterare i Kristianstad. Svårigheter att rekrytera ny personal har lett till längre köer för klienter och merarbete för de anställda. På Lönnens öppenvård, som tillhör vuxenvårdsenheten, har man varit en socialsekreterare kort sedan i april. – Arbetsbelastningen är så hög. Färre samtalstider har gjort att vi har varit tvungna att avvisa ett 40-tal klienter, säger socialsekreteraren Carola Johansson.
Kristianstad • Publicerad 19 juni 2001

På Lönnens öppenvård i centrala Kristianstad arbetar fem socialsekreterare. Hit kan klienter vända sig med alla möjliga problem för att få samtalsterapi. De som söker sig eller remitteras dit har ofta relations- och familjeproblem och det kan gälla allt från våld, övergrepp, misshandel till missbruk, depressioner, arbetsplatsbekymmer och ätstörningar.

Under våren har det saknats socialsekreterare på socialförvaltningens barn- och ungdomsenhet, vilket har medfört att en av Lönnens anställda har fått rycka in där tillfälligt. Därmed har belastningen ökat för de andra.

Annons

– Många av våra klienter har kommit hit efter remiss från psykiatrin, skolan eller vårdcentralen och kan de inte komma hit har de ingen annanstans att vända sig med sina problem. Det finns en privat marknad, men det är inte alla som har råd att vända sig dit, säger Carola Johansson. – Det måste vara så illa ställt att de får vända sig akut till psykiatrin om de vill ha hjälp, säger socialsekreteraren Bodil Ericson.

– Om de inte får hjälp i tid kan det vara så att man till slut hamnar på socialkontoret för utredning. På så sätt blir det en ond cirkel, säger Carola Johansson.

De tre socialsekreterarna som igår arbetade på Lönnen, menar att det behövs krafttag för att komma till rätta med situationen.

– Dels behöver vi få bättre löner, men jag tror också att det måste till nya grepp vid rekryteringar, säger Bodil Ericson. – Det går inte bara att locka med vanliga annonser, utan man måste aktivt visa upp vad Kristianstads kommun har att erbjuda. Till exempel kunde kommunen åka med en buss till socialhögskolan i Lund och visa upp sig, säger Elisabet Norrsell.

– Ett annat sätt vore att ta in fler praktikanter. Man stannar gärna om man har kommit in i verksamheten och lärt känna kommunen, säger hon.

Det har varit svårt att rekrytera socialsekreterare under våren, säger socialförvaltningens chef, Roland Persson. – Vi har haft tre vakanta tjänster under våren på barn- och ungdomsvårdsenheten, vilket har gjort att vi har fått omfördela bland tjänsterna från de andra enheterna.

– Vi har annonserat efter socialsekreterare vid flera tillfällen under våren. I genomsnitt har det varit mindre än en sökande till varje tjänst. Det här är inte något som är unikt för Kristianstad, utan är generellt. Likadana problem har man i kommuner som Växjö, Kalmar och Karlskrona, säger han.

– Det handlar om att det har utbildats för få socionomer under 90-talet, säger Roland Persson.

Han säger att det ska bli bättre under sommaren och hösten då förvaltningen ändå har några nya rekryteringar på gång.

– Men vi arbetar även långsiktigt. Dels har vi i nämnden antagit ett personalpolitiskt program och så har vi i årets budget ökat anslaget för fortbildning och handledning med 100000 kronor, och föreslår att öka det med ytterligare 460000 kronor till nästa år. Det är ett sätt att behålla den personal vi har, säger Roland Persson.

Annons

– Vi jobbar också för att få upp lönerna och är mitt inne i förhandlingarna. Jag hoppas att lönerna kan höjas. Socionomerna har tre och ett halvt års högskoleutbildning och hamnar på en ingångslön mellan 17000 och 18000 kronor, vilket är alldeles för lågt, säger han. Problemet är välbekant även för socialnämndens ordförande, Janita Bergkvist (s).

– Men jag tycker inte att man kan tala om en massflykt från Kristianstad. Vi talar om tre socialsekreterare som har slutat under våren och det har de dels gjort på grund av att de har fått jobb närmare där de bor, i Malmö och Lund, och dels på grund av barnledighet, säger Janita Bergkvist. – För att locka fler tror jag man ska satsa på att vara en bra arbetsgivare och att erbjuda bra utvecklingsmöjligheter. Lönerna håller vi på att titta på, men jag tror inte på att följa Eslövs modell med rejält höjda löner. Då konkurrerar man mellan kommunerna och det löser inte det generella problemet.

– Vi har också haft en del avhopp av socialsekreterare till skolan i Kristianstad, som kan bero på att de erbjuder högre löner. Så tycker jag heller inte att det ska gå till. Det är viktigt att lösa det här problemet gemensamt i kommunen och satsa på att bli en bra arbetsgivare och arbeta för en bra kommun att bo och leva i, säger hon.

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons