Svårt hitta ny kommundirektör

Jakten på en tillförordnad kommundirektör i Kristianstad går trögt. Redan har två tillfrågade förvaltningschefer tackat nej.
Kristianstad • Publicerad 8 april 2014
Vem ska efterträda Jan Pålsson som kommundirektör?
Vem ska efterträda Jan Pålsson som kommundirektör?Foto: 

Jan Pålsson meddelade i början av mars att han, efter bara två år på posten, lämnar jobbet som kommundirektör i Kristianstad. Hans förklaring var att saknade ”de nationella och internationella perspektiven och också officersyrket”. Men enligt uppgift till Kristianstadsbladet ska han också ha varit missnöjd med att han inte fick ett tillräckligt starkt mandat för att kunna utföra sitt uppdrag.

– Det är riktigt att jag under en längre tid har påpekat att det är rimligt att se över kommundirektörens mandat för att kunna genomföra förvaltningsövergripande samordning, men det var inte skälet till min uppsägning, säger Jan Pålsson.

Fram till valet

Sedan uppsägningen har det spekulerats kring vem som ska efterträda Jan Pålsson. Men eftersom politikerna anser att det är de som styr Kristianstad efter valet i höst som bör utse en ny högsta chef för kommunen, så söker man efter en tillförordnad som kan ta över jobbet tillfälligt när Jan Pålsson lämnar i slutet av maj.

Men särskilt attraktivt verkar jobbet inte vara. Utbildningschef Kenth Olsson var den första som fick frågan.

– Jag bad att få några dagars betänketid. Det är ju ett stimulerande och mycket spännande uppdrag, säger Kenth Olsson.

Skolchef ska rekryteras

I den andra vågskålen låg, säger utbildningschefen, att barn- och utbildningsförvaltningen just nu ”står mitt i” Skolinspektionens stora skolgranskning. Dessutom är Kenth Olsson i begrepp att inleda rekryteringen av en skolchef.

– Jag vägde fram och tillbaka, och det slutade med att jag tackade nej förra måndagen, säger Kenth Olsson.

Därefter gick budet till miljö- och hälsoskyddskontorets chef Tommy Danielsson, som i förra veckan också ska ha tackat nej till uppdraget. Därför fortsätter jakten.

Hur kommer det sig att intresset för tjänsten är så lågt, Pierre Månsson (FP), kommunstyrelsens ordförande?

– Jag har inga som helst kommentarer till det. Jag kan inte i media diskutera de samtal vi för med personal, svarar han. När vi har ett förslag till tillförordnad kommundirektör ska vi berätta det.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.