Svartbygge ska rivas

Den långdragna tvisten om det svartbyggda ridlägret i Ripa fortsätter. Byggnadsnämnden har beslutat att anläggningen, med 14 byggnader, ska rivas. Men ägarna planerar tvärtom för expansion.
Kristianstad • Publicerad 28 januari 2011
Tvärtemot byggnadsnämndens rivningskrav planerar ridlägrets ägare för fler byggnader på fastigheten.
Tvärtemot byggnadsnämndens rivningskrav planerar ridlägrets ägare för fler byggnader på fastigheten.Foto: 

– Ja, vi kommer att bygga fler byggnader på fastigheten. Eventuellt också ett ridhus, säger Bo Colldin, som tillsammans med Susanne Colldin står bakom ridlägret.

Ridlägret, som ligger granne med motocrossbanan, fick ett tillfälligt bygglov för fyra övernattningsstugor och två stallbyggnader sommaren 2007. Anledningen till byggnadsnämn- dens tveksamheten var närheten till Ripabanan. Nämnden ville inte äventyra motocrossbanans existens genom eventuella framtida klagomål på bullerstörningar.

Året efter ansöktes om ett nytt tillfälligt bygglov. Men när tjänstemännen åkte ned för en kontroll visades sig att samtliga byggnader från föregående år stod kvar. Dessutom hade de byggnader som omfattades av den nya ansökan redan byggts. Därför avslogs ansökan tillfälligt bygglov två gånger 2008.

Byggnadsnämndens beslut överklagades, och byggnaderna står fortfarande kvar i Ripa. Men sedan nämndens beslut vunnit laga kraft går byggnadsnämnden vidare och kräver att byggnaderna rivs senast om fyra månader. Det handlar om fyra hästboxar, fem övernattningsstugor, tre bodar, en matsal och toaletter.

Susanne Colldin krävs också på 23 584 kronor i byggnadsavgift för svartbygget.

Bo Colldin säger till Kristianstadsbladet att han och Susanne Colldin kommer att överklaga byggnadsnämndens rivningsbeslut. Det med hänvisning till en dom i Regeringsrätten som, säger han, slår fast att bygglov inte behövs om marken används för jordbruk.

– Och det här är en jordbruksfastighet. Vi använder marken till bete för får och för ett omfattande skogsbruk, säger Bo Colldin. Ridläger har vi endast tre till åtta veckor per år.

Så ni river inte?

– Nej. Skulle vi riva byggnaderna så hade det inneburit katastrof för djuren.

Har ni djur därute nu?

– Nej, eftersom vi har haft stora problem med stölder. Men vi planerar att ha får där igen, och eventuellt blir det aktuellt med ponnyer som betesdjur, säger Bo Colldin.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.