GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svenska popsystrar erövrar den albanska musikvärlden

Tre systrar i Sverige. Så heter låten som gör Kristianstadssystrarna Hasani poppis på Kosovos barnkanaler.
Albanska systrarna sjunger och spelar. Bild: Tommy Svensson
Albanska systrarna sjunger och spelar. Bild: Tommy Svensson
Foto: 
Saranda Hasani, 10, spelar piano och sjunger i kör. Och sjunger än så länge merparten av systrarnas låtar.
Saranda Hasani, 10, spelar piano och sjunger i kör. Och sjunger än så länge merparten av systrarnas låtar.
Foto: 

Äntligen, efter ett års väntan, var så systrarna Hasani på festival i Berlin för två veckor sedan. I fjol stoppades de vid gränsen eftersom pappa Sherif inte hunnit få sitt svenska pass. I år var allt i sin ordning. Tjejerna, Saranda, 10, Miranda, 9, och Loranda, 7, uppträdde inför flera hundra personer på en festival som samlade albaner från hela världen.

– Det var jätteroligt. Barnen sprang fram till scenen när det var vår tur, berättar Saranda med lysande ögonen.

För de albanska barnen kände alla igen låten flickorna från Kristianstad sjöng. Den har nämligen blivit dagens låt, veckans låt och månadens låt på två olika albanska tv-kanaler. Tack vare Sherifs kontakter i musikbranschen i Kosovo i kombination med ren tur har tjejerna fått ett par specialskrivna låtar av en albansk kompositör.

En video gjordes förra året som förvandlade tjejerna till barnstjärnor i Kosovo. En ny video spelades in tidigare i år, då med flickornas klasskompisar på Fröknegårdsskolan som statister.

Också denna video har blivit populär i den albanska världen.

– Vi sjunger och ger konserter hela tiden. Man hinner inte bli nervös, säger Saranda och lillasyster Miranda håller med.

– Det är roligt att sjunga. Jag vill gärna vara en musiker när jag blir stor.

Minstingen Loranda är mer osäker på det där med musiken, men ställer gärna upp som doatjej. Även på de nya låtar som ska spelas in i studio i nästa vecka och som kanske kan bana vägen för en fullängds-cd nästa vår. På fredag deltar flickorna i den stora konserten i idrottshallen, som hålls av musikskolan i samarbete med riksgymnasiet och C4-gymnasiet. Över 600 medverkar och flickorna ska sjunga i kör, spela piano och Saranda ska sjunga solo. Hon berättar att klasskompisarna har lite svårt att förstå att tjejerna är popstjärnor i Kosovo, eftersom de är okända här.

– Även om jag gärna hade sjungit sånger på svenska också, så är det ganska skönt att ha det lite uppdelat, säger Saranda.

Under semestern i somras blev det å andra sidan desto fler framträdande, tv- och radiointervjuer i Kosovo. Blir det inte för mycket? Nej, det tycker inte Saranda. Hon är glad över att hennes föräldrar ställer upp på tjejernas musikintresse.

– Vi vill med musiken få ge tillbaka lite så att de är lyckliga.

Leendena i lägenheten på Näsby verkar räcka långt. De tre systrarna från Sverige har kommit långt, trots sin ringa ålder.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

Läs mer