Svenskt rekord i patent

Sverige sätter rekord i antal patent. Samtidigt är vi världsbäst på innovationer. En del av detta har sin grund i det ideella arbetet – och Skånes Uppfinnarverkstad i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 5 mars 2008
Modern vedklyv? Magnus Nilsson är uppfinnare och hjälper andra skapa uppfinningar. Bild: Willy Alm
Modern vedklyv? Magnus Nilsson är uppfinnare och hjälper andra skapa uppfinningar. Bild: Willy AlmFoto: 

Sverige toppar innovationslistan, och gick under 2007 från tredje plats förbi andra länder och tog förstaplatsen bland 17 ledande industrinationer, enligt tyska DIW.

Det är ett näringslivs-forskningsinstitut som rankat USA som tvåa och Schweiz som trea i ligan.

- Vad som utmärker de nordiska länderna är att kvinnor i högre grad deltar i innovativa processer än i andra länder, säger Roland Jönsson som är verksamhetsledare vid C4 Idéforum. Där finns också en av anledningarna till landets höga placering. Sådana här idéforum, eller uppfinnarverkstäder, finns på lite olika håll i landet.

Den största i Skåne finns i Kristianstad.

- Här kan vem som helst bli medlem, och komma hit och testa att producera sina idéer, säger Magnus Nilsson från Torsebro.

Han är själv såväl medlem som "pysslare" och hjälper andra oppfinnar-jockar att realisera sina drömmar.

För i lokalerna på Industrigatan finns en komplett verkstad. Med sågar, fräsar, borrmaskiner och allt annat man kan tänkas behöva för att konstruera.

- Det är bara att bli medlem och komma hit. Man behöver inte ens vara särskilt händig själv, vi kan hjälpa till även med att svetsa, säger Magnus Nilsson. Medlemskapet kostar 150 kronor per år, vilket lockat deltagare ända från Malmö att ofta komma hit och fila på sina finurliga idéer.

Själv håller Magnus Nilsson på att utveckla en ny typ av vedklyv.

- Jag vill utnyttja hävstångseffekten, och undvika att man gör allt med motorer. Med den här klyven ska man lätt kunna klyva vedkubbar med handkraft, säger han och visar en liten modell som snart ska testas i full skala.

I närheten finns Ingvar Olsson från Immeln.

Han har bland annat utvecklat en hundbajspåse att fästa på kopplet, som numer säljs i Ullared i en prov-omgång. - Den är mönsterskyddad, men jag har inget patent på den, säger han.

Sverige slog annars rekord i fjol med antalet internationella patentansökningar. Med 3533 ansökningar hamnar Sverige på tionde plats i världen, enligt DN.

- Det förvånar mig inte så mycket, resonerar Ingvar Olsson.

- Storföretag som Ericsson ligger bakom en hel del. Det finns en hel del små uppfinnare också, men det kostar mycket att ansöka om patent.

Ericsson hade 597 av ansökningarna. Men på C4 Idéforum finns också en medlem som utvecklat en ny typ av lampa och kopplingssystem. Det ska nu testas under hösten hos ett företag.

- Slår det väl ut kan det bli en patentansökan, säger uppfinnaren som vill vara anonym.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.