Sverige är jumbo i mjölkproduktion

Sverige är sämst i klassen i Europa – i inget annat land minskar mjölkproduktionen så mycket som i Sverige. Det ska bli ändring på det. Både bönder och mejerier tror på en växande marknad.
Kristianstad • Publicerad 8 februari 2008

För ett år sedan vad det många mjölkbönder som hängde med kepsen.

Lönsamheten var dålig. Antalet bönder minskar, så ock mjölkleveranserna.

Ändå andas branschen framtidstro. Något som framkom när 250 deltagare samlades på Mjölkföretagardagar på Yllan igår.

I fjor uppstod brist på mjölk när helt plötsligt efterfrågan på mjölkpulver ökade i bland annat Kina. I slutet av året fick bönderna hela 80 öre mer i avräkningspris.

Skånemejeriers vd Ola Erici medger att branschen varit dålig på att tyda signaler. - Vi måste leva med att vi inte längre har en reglerad marknad, att vi är beroende av vad som händer på världsmarknaden som styrs av tillgång och efterfrågan. Vi måste bli bättre på att tolka tendenser, säger han.

Han konstaterar att Sverige är sämst i klassen vad gäller mjölkproduktion. Medan Tyskland, Holland och Danmark ökar mest minskar Sverige mest.

- Det är egentligen en katastrof att vi inte kan hantera det på ett bättre sätt.

Han konstaterar också att vi svenskar har minskat vårt mjölkdrickande med 50 procent på 50 år. Istället dricker vi läsk, mineralvatten som ökat markant eller alternativ såsom sojamjölk.

Så vad göra?

Ola Erici spår en växande marknad inte minst i Sverige. Genom bland annat en diversifierad produktportfölj, som han kallar det för. Både vad gäller mjölkprodukter, med bland annat nya laktosfria produkter som lanseras i dagarna, och funktionell mat såsom Pro Viva. Han pratar om produkter speciellt anpassade för olika kundkategorier såsom seniormjölk eller specialmjölk för kvinnor. Dessutom tror han på att profilera ursprunget, att kunderna gärna betalar extra för att veta var råvaran kommer ifrån - en viss region eller en viss gård.

Ekologisk mjölk är det fortsatt brist på.

- Fem procent av mjölkproduktionen är ekologisk mjölk, jag hade gärna sett att det var dubbelt så mycket. Men det löser vi genom samarbete med mejerier i Danmark.

Han antyder att det finns lysande svensk marknad, att det finns möjlighet till en utökning.

- Det handlar om rejäla summor, säger han.

I en paus ber Kristianstadsbladet honom att precisera med siffror.

- Det kan röra sig om en miljard kronor, svarar han.

Som jämförelse har Skånemejerier en omsättning på tre miljarder kronor.

Priset på mjölk för konsumenter, hur stor höjning kan det bli frågan om?

- Vi skulle kunna öka priset med 50 öre eller en krona. All mjölk under tio kronor är billigt.

Hur stor del av höjningen som kommer bönderna till del är en annan fråga.

Arrangörer för dagen var branschorganisationen Svensk mjölk i samarbete med husdjurs- och mejeriföreningarna samt LRF.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 56 13

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.