Sveriges sjukhusclowner: "Det" är ingen clown

Kristianstad Artikeln publicerades
Bill Skarsgårds Pennywise i "Det" och Sjukhusclownen Dizi.
Foto:Marco Grob och Kennet Ruona
Bill Skarsgårds Pennywise i "Det" och Sjukhusclownen Dizi.

Precis när folk har börjat glömma clownen i den första filmatiseringen av Stephen Kings "Det" släpps en ny version. Nu oroar sig Sveriges sjukhusclowner för att fenomenet med ”skräckclowner” ska blossa upp i media igen.

Filmatiseringen av Stephen Kings skräckroman "Det" har haft en succéartad premiär i USA. Svenska Bill Skarsgård spelar den elaka, otäcka clownen Pennywise.

Alla är inte positiva till filmens genomslag.

Bill Skarsgårds Pennywise ska inte vara lika otäck som Tim Currys variant var på 90-talet, men Sveriges sjukhusclowner tror att filmen och medias rapportering om den kan inverka negativt på deras arbete. Sjukhusclowner kommer ofta på besök till skånska sjukhus.

  "Vi är oroliga för att fenomenet med 'skräckclowner' ska blossa upp i media igen. Vi har ingen avsikt att moralisera emot skräckfilm som sådant, men vill på förekommen anledning belysa vad en clown egentligen är och var vi finns i samhället", skriver Sveriges sjukhusclowner i ett pressmeddelande.

  Sjukhusclownerna menar att "Det" inte är en clown utan ett monster som har klätt ut sig till en slags clownfigur. Just sjukhusclownens uppgift är att sprida hopp och glädje, menar de och vädjar till allmänheten och media att sprida bilden av clownen som barnens vän och glädjespridare.

  De skriver också att de tar avstånd från de personer som förra året iklädda clownmasker injagade skräck i barn och vuxna.

  "Vi vill inte att detta ska ske igen och uppmanar media att inte bidra till spridningen och hysterin som får barn att tro att clowner är elaka utan hellre uppmärksammar och sprider en korrekt information kring detta unika och fantastiska yrke. Ingen förälder vill ju att barnen ska ha mardrömmar om skräckclowner i skogen eggade av massmedia och sociala medier", skriver Sveriges sjukhusclowner.

  Fakta

  Sjukhusclowner

  Det finns 14 sjukhusclowngrupper i Sverige med sammanlagt cirka 74 clowner på 35 orter och på cirka 174 vårdavdelningar. De finns på barnsjukhus, vårdhem, hospice, demensboenden, geriatriska avdelningar och inom hemsjukvården.

  Källa: Sveriges sjukhusclowner

  Visa mer...