Annons

Swedish Meats söker lösningar för personalen

Redan igår, dagen efter beskedet om att säga upp 54 anställda på Swedish Meats, var arbetet med att finna lösningar på företagets problem igång. Dessutom kom ett positivt besked om en produktionsökning nästa vecka, mitt i allt elände.
Kristianstad • Publicerad 16 mars 2001

Ett drygt femtiotal av Swedish Meats anställda satt igår hemma och väntade på att få arbeta. Sex personer hade permitterats, övriga hade frivilligt tagit ut semester eller kompensationsledigt.

–Frågan om betalning till de permitterade är inte klar. Det tvistar vi fortfarande om, säger Bengt Andreasson som är platssamordnare och produktionschef i Kristianstad.

Annons

De senaste veckorna har från två till elva anställda permitterats dagligen för att det saknats arbetsuppgifter.

–Ledigheterna läggs ut från dag till dag, berättar Bengt Andreasson. I och med transportrestriktionerna på grund av läget med mul- och klövsjukan har företaget inte kunnat vara säkra på hur många djur de får in varje dag.

–Men efterfrågan finns där och vi har hög beredskap för att ta hand om extra djurleveranser.

Och igår kom ett positivt besked mitt i oron över de nya varslen. Nästa vecka ser läget ljusare ut.

–Vi har hela tiden jobbat för att hitta rutiner för att få in fler djur. Vi vet att det står slaktklara djur inom vårt normala upptagningsområde och nu har vi åstadkommit möjligheter till en rejäl produktionsökning nästa vecka. Så vi räknar med att färre permitteras då.

Igår blev det också klart att företaget kommer att rekommenderas till att bli miljöcertifierade enligt ISO 14001.

–Två revisorer har under två dagar granskat oss från topp till tå och sett att vi duger. Det stärker oss samtidigt med det negativa beskedet, säger Bengt Andreasson. Swedish Meats varslade i onsdags om 54 uppsägningar i Kristianstad. Anledningen är att företagets slaktkapacitet bara utnyttjas till 70 procent på grund av mindre tillgång på grisar. Efter en översyn av verksamheten fattade ledningen beslut om att lägga ner en av de båda produktionslinjerna i Kristianstad.

Förhandlingarna angående uppsägningarna på företaget börjar på måndag i nästa vecka, men redan igår började företaget leta möjligheter att minska skadan för de anställda. Det innebär att de försöker hitta alternativa produktionsmöjligheter inom företaget för att på så sätt finna ekonomiskt fördelaktiga verksamheter inom områden man tidigare inte kunnat utveckla.

–Vi ser möjligheter att balansera produktionen genom att öka förädlingen, säger Bengt Andreasson.

Förädlingen, förklarar han, innebär att ta vara på de råvaror som blir över vid slakten.

Annons

–Det finns en efterfrågan på vissa produkter som vi behöver titta mer på, säger han.

Genom att utveckla andra områden kan SQM ta till vara de anställdas kompetens på andra sätt.

–De drabbas fortfarande i och med att de måste byta arbetsuppgifter men de kan fortsätta jobba här, säger Andreasson. Från fackets sida ser man positivt på ledningens ansträngningar att hitta alternativa lösningar på problemen.

–Både vi och arbetsgivaren arbetar frenetiskt med det här, säger Bo Blomdahl som är klubbordförande i Livs på Swedish Meats Kristianstadsanläggning.

–Ambitionen är att behålla så mycket kompetens vi kan. Och hittar vi meningsfulla arbetsuppgifter kan vi mildra effekten av uppsägningarna.

Livs har också varit i kontakt med arbetsförmedlingen.

–Vi måste jobba från alla håll och samarbeta med dem samtidigt som vi försöker lösa problemen inom byggnaden, säger Bo Blomdahl.

Kenneth Liedman, chef för arbetsförmedlingen i Kristianstad berättar att man kommer att sätta en handläggare att jobba med att hjälpa dem som sägs upp från Swedish Meats. Han ser positivt på chanserna då det finns en brist på slaktare. Men mycket beror på hur situationen inom köttbranschen utvecklas.

–Vi måste gå in tidigt och stimulera dem att bli aktiva i sitt arbetssökande så att de har chans att få nya jobb innan varseltiden går ut, säger han.

eva.emmelin

@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-18 55 56
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons