Swimmingpooler säljer som smör i solen

ÖNNESTAD. En alldeles egen swimmingpool i trädgården är en dröm som allt fler väljer att förverkliga. Familjeföretaget Lainex berättar om stadigt stigande försäljningssiffror de senaste åren – trots priser på upp till 250000 kronor.
Kristianstad • Publicerad 24 juli 2002

Av Peter Maunula 044-18 55 62 I lilla Önnestad finns familjeföretaget Lainex som säljer swimmingpooler sedan andra hälften av 1970-talet. Sakta men säkert har verksamheten vuxit och förra året omsatte företaget cirka fyra miljoner kronor. – Försäljningen har ökat mycket, framför allt på senare år och folk köper allt finare poolanläggningar, berättar Maritta Laine, ekonomiansvarig. Hos Lainex kan kunden välja antingen en ovanmarks- eller en nergrävd pool, men storlekar, modeller och priser varierar. Den billigaste poolen kostar 12000 kronor och den dyraste 250000 kronor. – De nergrävda är dyrare, men säljer bäst, berättar Maritta Laine. Sedan 1998 äger företaget rättigheterna till den så kallade Combi-poolen, en svensk poolkonstruktion som ursprungligen utvecklades av Pahléns Fabriker AB i Stockholm. Namnet kommer av att poolen går att bygga i ett stort antal storlekar och former. – Sedan vi tog över rättigheterna har vi förbättrat den i omgångar och i dag är det vår största produkt, berättar Pertti Laine. Combi-poolen kostar mellan 60000 och 250000 kronor. – De dyraste inkluderar till exempel stensarg, trappa och dusch, berättar Maritta Laine. En ny trend vad gäller intresset för swimmingpooler är att de säljer året runt – inte bara på våren och sommaren. Och för att förlänga försäljningssäsongen introducerar Lainex till hösten ett tält, som gör att det går att bygga poolen oberoende av väderförhållandena. – Hösten är egentligen den bästa tiden på året att anlägga en pool, berättar Pertti Laine. Han räknar upp en rad argument för det, varav tidsfaktorn är ett. – Man slipper stressen att poolen ska bli färdig så fort som möjligt för att kunna invigas, eftersom man har hela hösten, vintern och våren på sig och det borgar för ett bättre och snyggare resultat, förklarar Pertti Laine. Lainexs årsförsäljning ligger på mellan 50 och 60 pooler. Och i fjol sålde de sin första julklappspool. – Det var till en man som skulle få köpekontaktet i julklapp, berättar Pertti Laine stolt. peter.maunula@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.