Sysselsättningen ökar i nordost

Kristianstad Artikeln publicerades
Thomas Hannjö på arbetsförmedlingen.
Foto:Tommy Svensson
Thomas Hannjö på arbetsförmedlingen.

Länge har arbetslöshetssiffran i Kristianstad varit högre än i resten av Skåne. Men nu har trenden vänt. "Det är förstås väldigt glädjande", säger Thomas Hannjö på arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten har länge varit större i Skåne än i resten av landet, och nordöstra Skåne har haft större problem än övriga länet.

Men juni månads siffror visar på en vändning för kommuner i nordost. I juni sjönk arbetslösheten i Kristianstads kommun till 9,8 procent. Samma siffra för hela Skåne ligger på 9,7 procent.

Därmed är man i kapp länet efter att i snitt legat efter resten av Skåne med 0,7 procentenheter i nästan tio år.

  – Vi har sett en bra utveckling under 2017. Det är förstås väldigt glädjande, säger Thomas Hannjö, sektionschef på arbetsförmedlingen.

  Till stor del är det inom de enkla jobben som tillsättningen har skett, inom flera olika branscher.

  – En annan förklaring är att arbetsgivare också i högre grad har börjat se kompetensen hos utrikesfödda som kommit till Sverige de senaste åren, säger Thomas Hannjö som också lyfter fram att arbetsförmedlingen uppmuntrar arbetsgivare att testa människor med andra kompetenser än den som de tror att de behöver.

  Dan Samuelsson, vd för bemannings- och rekryteringsföretaget Wikan Personal, berättar att de fått väldigt många förfrågningar om arbetskraft den senaste tiden.

  – Det har varit något helt enormt. Det brukar gå till slut, men det är allt svårare att hitta rätt personal till rätt position.

  Företag söker bland annat personal med olika slags teknisk kompetens, men även de som har rätt inställning och är beredd att lära sig. Thomas Hannjö på arbetsförmedlingen har samma bild av läget. Han ser att företag inte ställer lika höga formella krav som tidigare.

  – Det ger så klart öppningar för personer som tidigare inte haft möjlighet att söka vissa typer av jobb.

  Fakta

  Arbetslöshet

  Juni månads siffror i procent. Förra årets siffror (juni) i parentes.

  Kristianstad: 9,8 (10,1)

  Hässleholm: 9,8 (9,6)

  Östra Göinge: 13,9 (13,4)

  Bromölla: 8,6 (9,2)

  Osby 8,2 (7,5)

  Skåne: 9,7 (9,6)

  Sverige: 7,2 (7,3)

  Visa mer...