GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ta ett kliv in i en svunnen tid när Lillöhus portar öppnas

Borgruinen Lillöhus ligger mitt i Linnérundan och nu slås dörrarna upp på nytt för alla som vill uppleva lite historia - eller bara njuta av en skön utflykt.
Kristianstad • Publicerad 5 maj 2018
På en liten holme i Helge å ligger ruinen efter Lillöhus.
På en liten holme i Helge å ligger ruinen efter Lillöhus.Foto: Kristina Wihlborg

På en liten holme i Helge å ligger ruinen efter Lillöhus, som en gång i tiden var en stark, medeltida borg.

Den omtalas första gången år 1343 och i sina glansdagar tjänade den som försvarsverk för denna del av Skåne och Danmark, men den 7 september 1658 intog svenskarna borgen, som därefter raserades.

Nu öppnas portarna på nytt till ruinen och varje söndag från den 6 maj till den 9 september kan alla som vill komma och titta. Inträdet är gratis.

En hakebössa från tidigt 1500-tal en av föremålen som kan ses på borgen på Lillöhus.
En hakebössa från tidigt 1500-tal en av föremålen som kan ses på borgen på Lillöhus.Foto: Kristina Wihlborg

Detta är sjätte året i rad för Vattenrikets vänners projekt Öppen borg och förra året blev en riktig succé.

– Det kom över 1 400 personer vilket var en ökning med drygt 15 procent jämfört med året innan och det är himla kul, säger Ulf Oscarsson på Vattenrikets vänner och en eldsjäl när det gäller Kristianstads historia.

Han berättar att det till och med kom besökare från Danmark, Norge, Tyskland och Holland och i år satsar de därför på att ha två borgvärdar på plats varje gång.

Nytt är även att det kommer att vara öppet även på röda dagar.

En annan som är med och arrangerar Öppen borg är Karin Magntorn, föreståndare för Naturum.

Hon hoppas på många besökare i år också.

– Det är ju inte bara ruinen som är spännande. Man kan ju ta med en picknickkorg och bara njuta av den underbara naturen där också, säger hon.

Kristina WihlborgSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.