Taggtråd hittad på stranden

Varning! Rostig taggtråd. Gå inte här. Varningen sitter uppsatt vid en nedgång till badstranden mellan skjutfältet i Juleboda och Rigeleje. Ur sanden sticker rostiga taggtrådsbitar upp.
Kristianstad • Publicerad 20 juli 2002
Varning! Massor av lösa, rostiga taggtrådsbitar har påträffats i sanden vid en nedgång till badstranden mellan Juleboda och Rigeleje.Bild: LASSE OTTOSSON
Varning! Massor av lösa, rostiga taggtrådsbitar har påträffats i sanden vid en nedgång till badstranden mellan Juleboda och Rigeleje.Bild: LASSE OTTOSSONFoto: 

Av Ann Charlott Molin 044-28 93 49 Det var för cirka fjorton dagar sedan som C4 Teknik fick bud om den rostiga taggtråden. Några badgäster upptäckte faran i tid och ingen kom till skada. Nu är ett område i sanden avspärrat och en provisorisk varningsskylt är uppsatt. – Vi har grävt med traktor och plockat rostig taggtråd för hand, berättar Peter Meier på C4 Teknik som sköter renhållningen längs badstränderna. Men det ligger förmodligen så mycket taggtråd där att vi inte kan få upp den utan att ta fram stora grävskopan och köra sanden genom ett sorteringsverk. Det är svårt att få fram de resurserna mitt under pågående semestrar. – Vi ska ha ett möte med våra chefer så snart de kommer tillbaka efter semestern och se hur vi ska hantera taggtråden, säger Peter Meier. – Tills vidare har vi fyllt på med ett tjockt lager sand och spärrat av området. Det räcker att sticka ner handen i sanden så träffar man på de rostiga bitarna. Några minor har man lyckligtvis inte funnit i sanden, vilket en badgäst oroligt undrade när Peter Meier och hans arbetskamrater låg och plockade taggtråd i sanden. Misstanken om att taggtråden härrör från andra världskrigets dagar är utbredd i trakten. Även på andra håll vid havet har nedgrävd taggtråd tidigare kommit upp i dagen. – Det är ingen som efter så här lång tid vet om – och i så fall hur mycket – taggtråd som försvaret kan har grävt ner längs forten vid havet, säger pressofficer, major Bengt Mohlin vid P7. – Men vi ska omedelbart undersöka platsen där taggtråden hittats, fortsätter Bengt Mohlin och försäkra oss om att området är ordentligt avspärrat så att ingen kan skadas av de uppstickande taggarna. Fortifikationsförvaltningen äger och ansvarar för värnen längs kusten . I sommar har man haft stora problem med skadeverkningar. – De låsta luckorna har brutits upp, för att används som grillgaller, berättar Bengt Mohlin. – För att undvika att allmänheten ska råka ut för en olycka vid de olovligt öppnade värnen blir det utryckning och reparation som fort en anmälan kommit in. nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.