Tält har blivit träffpunkt för unga

Kristianstadsdagarna handlar inte bara om konserter och teater. Den allra viktigaste delen är faktiskt att träffa folk. Det tycker ungdomarna som möts så ofta de kan vid tältet på Östra Boulevarden. Att spela basket är inte heller fel.
Kristianstad • Publicerad 12 juli 2002
Träffa folk är det viktigaste på Kristianstadsdagarna. Och om musiken är bra sitter Sara Hansson och Veronica Lantz gärna ner en stund. På Östra Boulevarden passerar mycket människor, många av dem kompisar som man kan stanna och prata en stund med.
Träffa folk är det viktigaste på Kristianstadsdagarna. Och om musiken är bra sitter Sara Hansson och Veronica Lantz gärna ner en stund. På Östra Boulevarden passerar mycket människor, många av dem kompisar som man kan stanna och prata en stund med.Foto: 
En kamp om korgen. Elvis Bilanovic, Wallace Rosberg, Eyob Bereket och Bakhtiar Ibrahim har kommit förbi på Östra Boulevarden för att spela en match. Bilder: LASSE OTTOSSON
En kamp om korgen. Elvis Bilanovic, Wallace Rosberg, Eyob Bereket och Bakhtiar Ibrahim har kommit förbi på Östra Boulevarden för att spela en match. Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 

Det händer en hel del här. Precis här passerar alla som vill gå Östra Boulevarden till busstationen, eller bara vandra genom staden på jakt efter kompisar. Och här finns en given mötesplats. Enligt fritidspedagog Lasse Ek har det blå-vit-randiga tältet utanför Domus blivit precis det det var tänkt att bli. – Det har blivit den träffpunkt vi ville. Många av ungdomarna som kommer hit känner han och fritidsledare Anneli Knutsson igen. Det är unga ansikten de ofta ser på sina vanliga arbetsplatser – fritidsgårdarna. Men det här är mer än en fritidsgård. Sara Hansson har till exempel aldrig tid att hänga på fritidsgård. Hon har annat för sig på kvällarna. Men under Kristianstadsdagarna sitter hon och kompisarna mycket hos Lasse Ek och de andra vuxna som arbetar där. Här lyssnar de på musik och träffar folk. Och det är precis vad de vill göra. Ibland går de en runda till nöjesfältet en bit bort, ibland går de ner i Tivoliparken, men ofta möts de igen vid tältet. Här händer alltid något. Kompisen Annika Trenh dansar just nu. Hon försöker dra med sig Sara Hansson, men Sara vill inte dansa just nu. Istället får Annika Trenh med sig Veronica Lantz upp på det lilla utrymmet att dansa på. Att folk passerar här gör ingenting så länge musiken är bra. – Det ska vara RnB, Rythm and Base, säger Annika Trenh. Pojkarna en bit bort verkar inte bry sig så mycket om vilken musik som spelar. De är mer intresserade av den basketkorg som ställts upp bredvid tältet. Obrydda av parkerade cyklar, kompisar som retas och en och annan fotograf, spelar de en match på lek och allvar. det slutar ganska jämt, åtta–sex, och killarna är nöjda. De brukar vara på fritidsgården på Näsby, och känner Lasse Ek väl. Elvis Bilanovic har precis dunkat i bollen i den lite sneda korgen. Det var han som kom med förslaget om basketkorg till Lasse Ek. – Jag sa att om de tog hit en korg skulle vi vara här och spela hela tiden, berättar han. Hans förslag togs emot, följdes och verkar mycket välkommet. – Det ger dem något att göra, inte bara sitta här, menar Anneli Knutsson. Hon tror att många ungdomar uppskattar att det finns vuxna i närheten. De kommer förbi bara för att få en kram, eller för att snacka lite innan bussen går. Mest ungdomar kommer på helgerna. Då är det också lite mer stökigt, mer alkohol inblandat, men också mycket dans och glädje på den lilla mötesplatsen. eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044 - 18 55 65
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.