Tecken på ökat bostadsbyggande

Det ser ut att lätta på den privata byggmarknaden i Kristianstad. Under februari söktes 133 bygglov, den högsta februarinoteringen sedan åtminstone 2006. Men fler bostäder behövs om Kristianstad ska kunna växa.
Kristianstad • Publicerad 1 april 2014
Husbygge.
Husbygge.Foto: 

På stadsbyggnadskontoret ser man positivt på utvecklingen. Särskilt vad gäller småhusbebyggelse. Under årets första tre månader fick kontoret in 25 ansökningar om bygglov för villor och fritidshus, vilket ska jämföras med 17 samma period förra året och 19 samma period 2012.

Bygglovschefen Roger Jönsson ser det som ett möjligt trendbrott.

– Många bedömare tror att småhusbyggandet ska gå upp nu, och det kan vara den trenden vi nu känner av, säger han.

Bostadsunderskott

Vad gäller flerbostadshus är det ännu svårt att dra slutsatser. Förra året ansöktes om sju bygglov för nybyggen av flerbostadshus. Under detta års första tre månader har det kommit in två ansökningar.

– Men jag tror att det kommer att se lika bra ut i år, säger Roger Jönsson.

Men fler nybyggen måste till om alla behov ska täckas. Dagens Nyheter jämförde i förra veckan bostadsbyggandet med befolkningsökningen i de 100 kommuner i landet som vuxit mest sedan 2006. Kristianstad hamnade på 15:e plats på tillväxtligan. Men sammanställningen visade också att det under perioden borde ha byggts ytterligare 1 861 bostäder i kommunen för att klara befolkningsökningen.

Kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP) har inte tagit del av DN:s undersökning i detalj, men tillbakavisar inte uppgifterna i den.

– Det finns två sidor av det myntet. Min bild av inflyttningen är att den i huvudsak sker på två områden, Gamlegården och Åhus. Det är trångt på Gamlegården, men jag tror inte att lösningen är att bygga mer därute, säger han.

– Jag tror att vi aldrig har haft så många byggklara tomter som nu. Men det är dyrt att bygga, vilket gör att många tvekar.

Men Pierre Månsson pekar på att det är en hel del stora projekt på gång. Det gäller bland annat Peab:s kanalhus vid Kvarteret Båten och ABK:s två återstående punkthus vid Finlandshusen. Dessutom planerar Abitare för 150–200 lägenheter vid Tempotorget. Han berättar också att kommunen ska ha förnyad diskussion med HSB om lägenheter i gamla Åhusparken.

Större intresse

Men ytterligare nybyggen kan vara på gång. Pierre Månsson bekräftar att det pågår diskussioner med ett flertal större privata aktörer, som vill bygga bostäder i kommunen. Vilka det är vill han inte säga något om i nuläget.

– Sedan Steen & Ström tog beslutet om att bygga Galleria Boulevard har vi mött ett allt större intresse för Kristianstad. Det gäller bland annat Abitare, som agerade snabbt, säger han. Det finns också företag som vill exploatera fängelsetomten och bygga bostäder där.

Dessutom är kommunen, säger Månsson, på väg att titta på ställverkstomten (Kvarnenområdet).

– I de förhandlingar vi för är vi intresserade av att hitta en lösning där den som bygger bostäderna på Kvarter C på Galleria Boulevard också får möjlighet att bebygga ställverkstomten. Det är vårt sätt att hjälpa till, säger han.

Pierre Månsson betonar att även basorterna behöver nybyggen.

– Framför allt Fjälkinge och Önnestad, som en följd av Pågatågsstationerna. Det måste vi titta vidare på, säger Pierre Månsson.

Maria Sällberg
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.