Annons

Teknisk utmaning sinkar PSA-testning

Den tekniska utmaningen för att kunna göra organiserad testning av prostatacancer var större än förväntat. Därför blir det först under 2020 som den kommer att kunna dra igång.
Skåne • Publicerad 15 juni 2019 • Uppdaterad 16 juni 2019
Det har varit en mer komplex utmaning än vad man trodde att få på plats ett digitalt kallelsesystem för organiserad testning av prostatacancer.
Det har varit en mer komplex utmaning än vad man trodde att få på plats ett digitalt kallelsesystem för organiserad testning av prostatacancer.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

– För alla stora hälsoundersökningar behövs ett digitalt kallelsesystem. Och att få det på plats har varit svårare och mer tidskrävande än vad jag hade kunnat tro. Det är klart att jag tycker det är frustrerande, säger Thomas Jiborn, överläkare på urologen på Skånes universitetssjukhus.

Det var under 2018 som Region Skåne beslutade att alla män mellan 50 och 70 år skulle få möjlighet att testa sina PSA-värden. Det handlar inte om någon allmän screening, utan männen kommer att erbjudas att ta PSA-prover, men också få information om eventuella fördelar och nackdelar med provtagningen.

Annons

Genom testningen är förhoppningen att göra vården mer jämlik och att man får bort förhållandet där en del män testar sig flera gånger utan att det behövs medan andra inte testas alls, men borde göra det.

Planen var att systemet skulle sjösättas under 2019. Men det it-system som behöver komma på plats har alltså varit avsevärt mer komplext och omfattande än vad man först hade trott.

Thomas Jiborn förklarar att man håller på att anpassa ett redan befintligt nationellt kallelsesystem som bland annat används för screening av tjocktarmscancer.

– Och det kräver samarbete med partners utanför Region Skåne, konstaterar han.

Det som ytterligare komplicerar processen är att kallelsesystemet behöver kunna kommunicera och vara kompatibelt med laboratoriesystemet där PSA-proverna ska analyseras.

Som om inte det vore nog så har Region Skåne inlett ett arbete med att byta ut sitt gamla datasystem. Det är en miljardsatsning för att få ett modernt journalsystem inom vården.

– Ska vi vänta på att det systemet är infört så hade vi inte kommit i gång med testningen på kanske tre år, säger Thomas Jiborn.

Man har därför valt att anpassa det digitala kallelsesystemet så att det kan användas både till det gamla men även det nya systemet.

Det är ett omfattande arbete och Thomas Jiborn vill ännu inte sätta ett datum för när testningen kan dra igång nästa år.

– Men man kan vända på det och säga att om det inte blir av 2020 så har det uppenbarligen blivit något allvarligt fel i utvecklingsprocessen, säger han.

Annons

Testningen inleds först med en pilotstudie där runt 2 000 män kallas. Därefter är tanken att män i olika åldersintervaller bjuds in för att testas.

Studier har visat att dödligheten i prostatacancer kan minskas med 35 procent vid organiserad testning. För Skånes del skulle det innebära 110 färre dödsfall per år.

Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons